Yesilgöz lijkt toch afstand te nemen van de PVV

Publicatiedatum:

De VVD lijkt toch afstand te nemen van de PVV. In het radiodebat op Radio 1 botste Dilan Yesilgöz met Geert Wilders na zijn uitspraken over het asielbeleid. “Het is lang zoeken naar een overeenkomst,” verklaarde de lijsttrekker van de VVD na een verhit debat.

In maart, eerder dit jaar, zocht Yesilgöz toenadering tot de PVV door er openlijk voor uit te komen de PVV niet uit te sluiten als coalitiepartner. Toch lijkt de kans op een samenwerking klein: “Zijn programma, zijn uitspraken hier; ik heb daar niets mee.” Daarmee lijkt deze ‘prille liefde’ niet lang stand te houden.

Verwijten over en weer
Tijdens het debat vlogen de verwijten tussen de twee lijsttrekkers over en weer. Yesilgöz verweet Wilders niet met oplossingen te komen, maar juist met voorstellen om “het land kapot te maken”. Daarbij meldde de VVD-leider dat veel plannen van de PVV onmogelijk in uitvoering zijn. Zo wil de PVV onmiddellijk de grenzen dicht gooien.  

Wilders verwijt op zijn beurt dat de VVD te weinig verkiezingspunten waar maakt binnen het kabinet. “In ieder verkiezingsprogramma roept de VVD om een strenger asielbeleid, maar keer op keer breekt het asielbeleid record na record,” zei de PVV-leider tegen Yesilgöz. Wilders voegt daaraan toe dat de VVD vooral het partijprogramma van D66 heeft uitgevoerd de laatste jaren. De PVV-leider doelt hier vooral op een opener asielbeleid dat D66 nastreeft. “De VVD is totaal onbetrouwbaar,” zo eindigt de lijsttrekker.

Debat
De botsing vond plaats in blok vier van het lijsttrekkersdebat op NPO radio 1. Naast Yesilgöz en Wilders zat ook CDA-leider Henri Bontenbal aan tafel. In dit blok werd er door de drie lijsttrekkers gedebatteerd over de aanpak van migratie. De andere thema’s waren ‘actualiteit en leiderschap’, ‘bestaanszekerheid’ en ‘klimaat’.

Pieter Omtzigt, de lijsttrekker van de nieuwe partij NSC, was de grote afwezige in het debat. Hij had een ‘verplichting elders’. GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmerman verliet het debat een half uur eerder, wegens een afspraak met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.  

Kijk het hele debat hier.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...