Timmermans naar torentje volgens stemmen van FJ-stemmers

Nadat de stembus sloot en alle stemmen die afgelopen week werden uitgebracht geteld waren, was de uitslag van de FJ-peiling  daar. PvdA/GroenLinks werd met 31,07% van de stemmen de grootste partij volgens alle stemmers van de FJ. Als het aan hen ligt, zit Frans Timmermans na 22 november aan de onderhandeltafel voor kabinet Timmermans I.

In totaal behaalde zestien verschillende partijen een of meerdere zetels bij de stemming. De zetelverdeling werd bekendgemaakt tijdens de vijfde aflevering van Ey Weekly. Met 145 juist ingevulde stemmen was één stem wel al voldoende voor een zetel, dus deze was snel verdiend. Aan een aantal van de resultaten viel wat op.

Progressief blok

Als de uitslag van de FJ-peilingen de officiële uitslag van de verkiezingen zou zijn, zou het formeren zo gepiept zijn. De winnaar was dus PvdA/GroenLinks, zij zouden 47 zetels in de kamer krijgen. Op de tweede plaats eindigde Volt met 15,17% van de stemmen, dit was goed voor 23 zetels. D66 pakte de bronzen plak. De partij van Rob Jetten kreeg 9,66% van de stemmen. Zo zouden er 15 D66’ers plaats mogen nemen in de kamer. Met in totaal 85 zetels zouden deze drie progressieve partijen samen in het regeringsbootje kunnen stappen. 

Zijn FJ-peilingen stemmers echt zo progressief?

Vanuit het conservatieve blok wordt vaak geroepen dat journalisten erg progressief zijn. Deze uitspraak is niet geheel fout. Met een top drie die een progressieve regering kan vormen is meer dan de helft van de stemmen progressief. De eerste niet progressieve partij eindigde ‘pas’ op de vierde plaats. Dit was de VVD met 6,89% van de stemmen, 11 zetels. Op de voet gevolgd door de PVV met 6,21% van de stemmen, 9 zetels.

Nieuwkomers en kamerverlaters

Drie partijen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 nog geen zetel haalden, deden dat in onze peiling wel. Er waren ook twee partijen die geen zetel wisten te bemachtigen, terwijl ze dat in 2021 wél deden. Dit waren 50Plus en de BBB. Die laatste is opvallend, gezien de uitslag van de laatste Provinciale Statenverkiezingen. Hiervoor krijgen we LEF, Splinter en NSC in de plaats. LEF komt de kamer binnen met een zetel en Splinter met twee. Pieter Omtzigt komt ook de kamer in volgens alle FJ-stemmers, maar met fors minder zetels dan in de peilingwijzer wordt voorspeld. Volgens de peilingwijzer krijgt NSC nu 25 tot 29 zetels. Volgens de FJ-stemmers mogen er elf nieuwe NSC’ers plaatsnemen in de befaamde blauwe zetels.

Huidige peilingwijzer

Niet alleen NSC doet het slechter als in de peilingwijzer wordt voorspeld. Ook de SP en FvD, beide met 0,69% van de stemmen, doen geen goede zaken in de FJ-peiling. In de peilingwijzer wordt voorspeld dat de SP 3 tot 4 procent van de stemmen zou krijgen en FvD 2 tot 3 procent. Anderen deden het dan weer beter als dat nu voorspeld wordt. Ja21 krijgt van de peilingwijzer een score van 1 tot 2 procent. De FJ-stemmers gaven de partij van Eerdmans en Nanninga iets meer, namelijk 3,45% van de stemmen.

Volledige uitslag FJ-peiling

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van ‘21 hebben we vergeleken met de uitslag van de FJ-peiling. De linkerbalk bij elke partij staat voor het procentueel aantal stemmen in 2021, de rechterbalk voor het procentueel aantal stemmen dat is behaald tijdens de stemming die afgelopen week plaatsvond op de nieuwsvloer van de FJ. De zetelverdeling volgt achteraan. 

Wel de disclaimer. Dit blijft een peiling onder 145 studenten en docenten van de FJ die zijn of haar stem hebben uitgebracht. Op 22 november weten we wie er echt het torentje mag betreden, al hebben de stemmers hier op de FJ een duidelijke voorkeur wie dat moet worden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...