Gezond eten moet goedkoper, maar kan dat ook?

Publicatiedatum:

Het is voor Nederlanders erg moeilijk om betaalbaar, volgens de welbekende Schijf van Vijf, te eten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ongezond voedsel is goedkoop verkrijgbaar in alle supermarkten, terwijl gezond eten zoals groente en fruit onbetaalbaar begint te worden.

Belastingen verhogen en verlagen

Frank Lindner van Foodwatch is deskundig op het gebied van voedselverkoop. Lindner denkt dat het een goed idee is om een suikertaks in te voeren op ongezonde producten in de supermarkt en met de opbrengsten van die taks de belastingen op het gezonde voedsel te verlagen.

De plannen voor een suikertaks waren al gemaakt door het kabinet, maar voorlopig zal dit nog niet uitgevoerd worden vanwege de demissionaire status van het kabinet.

Vraagt de supermarkt te veel?

Foodwatch schat de omzetmarges van de bekende supermarktketens zoals Jumbo en Albert Heijn tussen de 3 en 5 procent. Het lastige is dat Foodwatch, maar ook de consumenten, niet echt weten wat de omzetmarges van deze supermarktketens zijn.

“Zo kunnen we dus ook niet echt beoordelen of de prijzen in de supermarkt nou eigenlijk te hoog zijn of niet’’, aldus Lindner.

Jumbo reageert dat de brutowinstmarge niet vrijgegeven kan worden omdat dit concurrentiegevoelige informatie is.

Verder zegt Lindner dat supermarkten vaak nog hun eigen belangen aan de overheid kunnen opleggen, zoals het voortdurend verkopen van ongezonde voeding. Dit is namelijk winstgevender voor hen.  

“Liever een positieve dan een negatieve prikkel.’’

Dat zegt Feico Lanting, de voorzitter van de ChristenUnie Brabant. Lanting ziet liever de afschaffing van de BTW-heffing op groente en fruit, dan het invoeren van een suikertaks.

“Laten we de afschaffing van BTW op groente en fruit financieren vanuit een gedeelte van de gelden die vrijkomen als we de subsidies op fossiele brandstoffen stopzetten”, aldus Lanting.

+ berichten

Fontys hogeschool journalistiek

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...