Von der Leyen: “Stem van jongeren zal de toekomst bepalen.”

Vandaag houdt Ursula von der Leyen, voorzitter Europese commissie, haar jaarlijkse toespraak. Tevens haar laatste State of the European Union, want volgend jaar vinden de Europese parlementsverkiezingen plaats. Daarom blikt ze terug op de afgelopen commissieperiode, maar kijkt ze ook vooruit naar de toekomst waar Europese jongeren een grote rol in spelen. 

In haar toespraak begint Von der Leyen over de miljoenen jongeren die volgend jaar voor het eerst zullen stemmen bij de Europese verkiezingen. Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod. Volgens Von der Leyen zullen werkgelegenheid, kunstmatige intelligentie en klimaat belangrijke thema’s zijn voor hen in de komende jaren. 

Klimaat

Ursula von der Leyen hamert op de importantie van het tegengaan van klimaatverandering. De Europese Green Deal was het plan van de EU om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het plan uit 2019 heeft drie hoofdpunten: geen netto-uitstoot van broeikasgassen in 2050, economische groei zonder uitputting van grondstoffen en geen mens of regio die aan zijn lot wordt overgelaten. ‘’Deze zomer, de warmste ooit gemeten in Europa, was een duidelijke herinnering aan het veranderende klimaat. De Europese Green Deal is ontstaan ​​uit de noodzaak om onze planeet te beschermen en toekomstige welvaart te behouden. Het bewijst dat modernisering en het terugdringen van de CO2-uitstoot hand in hand kunnen gaan.”

‘’Als ik de jongeren van nu spreek, zie ik dezelfde visie voor een betere toekomst. Datzelfde brandende verlangen om iets beters te bouwen.”

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese commissie

Von der Leyen vertelt ook over plannen voor de toekomst: ‘’Vanaf deze maand zullen we een reeks gesprekken voeren met de industrie over een goede overgang. Het kerndoel zal zijn om elke sector te ondersteunen bij het opbouwen van zijn bedrijfsmodel voor het koolstofvrij maken van de industrie.’’ 

Werkgelegenheid

“In Europa zijn 8 miljoen jongeren werkloos, noch in opleiding.” Tegelijkertijd zegt Von der Leyen dat miljoenen bedrijven kampen met personeelstekorten. Volgens haar moet de toegang tot de arbeidsmarkt voor jongeren, vrouwen en kennismigranten vergemakkelijkt worden. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...