Kabinet veroordeelt “Rusland”, loze woorden of betekent het iets? 

Het kabinet, tweede kamer, Mark Rutte of de Europese Unie die een land veroordeeld, wat betekent het en wat houdt het precies in. László Marácz, expert in internationale betrekkingen, legt uit wat je bij deze woorden moet voorstellen. 

“Het Nederlandse kabinet veroordeelt Noord-Korea ‘in de sterkst mogelijke bewoordingen'”- De Volkskrant 

“EU veroordeelt Wit-Rusland om arrestatie van activisten” – Parlement.com 

“Het kabinet veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne in de sterkst mogelijke bewoordingen” – Rijksoverheid 

“Kabinet ziet af van openbare veroordeling China” – De Volkskrant 

“Een land veroordelen is over het algemeen een symbolische daad. Het land of statenverband dat veroordeelt, laat merken dat het niet eens is met de houding, politieke positie, mening of daad van het land dat veroordeeld wordt. Vaak heeft een land veroordelen geen consequenties, maar doen landen dit vooral om hun eigen waarden en normen uit te drukken. Kijk maar naar de situatie in Gaza. Er zijn landen die kritisch over de Israëlische acties in Gaza zijn, maar dit gaat niet gepaard met sancties. 

Toch kan de aanvankelijke symbolische veroordeling ook gevolgen hebben. Dit in de vorm van: sancties, boycots, het opzeggen van contracten en uitsluiting van deelname sportwedstrijden. Denk aan de invasie door Rusland, meerdere landen veroordeelden Rusland en hebben ook sancties door gevoerd.” 

Sancties van de EU tegen Rusland zijn gericht op bijna 1950 mensen en entiteiten (banken, bedrijven, politieke partijen). Voorbeelden zijn: 

  • Verbod op transacties met Russische centrale bank 
  • Verbod op de levering van euro­bank­biljetten aan Rusland 
  • Verbod op nieuwe investeringen in de Russische energiesector en mijnbouw 
  • Sluiting van het EU-luchtruim voor Russische vliegtuigen 
  • Sluiting van EU-havens voor Russische vaartuigen 
  • De sancties tegen personen bestaan uit een reisverbod en de bevriezing van tegoeden 

De sancties tegen personen weerhoudt ze van het betreden van de EU of erdoor heen reizen. Het bevriezen van goederen betekent dat alle rekeningen van een persoon bij banken in de EU worden geblokkeerd. Ze kunnen dan niet meer bij hun geld.  

“Over het algemeen blijft het bij een symbolische daad en soms is dat al efficiënt genoeg. Derdewereldlanden die de mensenrechten schenden, zullen vaak gevoelig zijn voor een Westerse veroordeling. Dit vanwege het feit dat hen vaak afhankelijk zijn van Westerse subsidies en technologie. Zij moeten richting het Westen een volgzame houding aannemen. Grote landen als China en Rusland niet. Zij gaan hun eigen weg.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55