Jongerenpartijen voeren actie; Europarlementariërs verliezen stemrecht door zwangerschapsverlof

Verschillende jongerenpartijen voeren actie tegen de regels rondom het zwangerschapsverlof in het Europees Parlement. Dit verlof bestaat namelijk niet. Onder andere partijen zoals Dwars (GroenLinks), JOVD (VVD) en Jonge Socialisten (PvdA) werken samen.

De Europese verkiezingen beginnen vandaag. De eerdergenoemde jongerenpartijen plaatsten voor de actie een roze blokje met een zwangerschapstest op sociale media. Young Women in Politics, een politieke organisatie, heeft dit plaatje ontworpen. Shaniqua Monsels, bestuurslid van deze organisatie, vertelt dat het hun doel is om heel sociale media roze te kleuren. “We zijn begonnen met een social media-actie, maar we willen nog veel meer impact maken.” De actie is bij het Europees parlement neergelegd, maar die willen geen reactie geven.

Beeld: Young Women in Politics

Op dit moment moeten Europarlementariërs hun stemrecht opgeven als zij afwezig zijn. Volgens de deelnemende partijen dwingt dit vrouwen ertoe om tot zo laat mogelijk in hun zwangerschap door te blijven werken en zo snel mogelijk terug te keren na de bevalling. “Het is een mannenwereld”, zegt Monsels, “we vinden het niet normaal dat er zoveel ongelijkheid is als een vrouw zwanger raakt.”

Langdurig probleem

Volgens een artikel van Young Women in Politics, zijn zwangere parlementariërs en de media al sinds 2010 bezig om dit onderwerp te belichten. Zwangerschapsverlof bestaat niet in het Europees Parlement. Als een vrouw afwezig is door zwangerschap, wordt dat aangegeven als ‘absent’ met een sterretje. Het Parlement heeft onderzoek gedaan naar het lagere stempercentage van vrouwelijke parlementariërs. Het resultaat liet zien dat vrouwen minder stemden, omdat ze met zwangerschapsverlof waren en hun stemrecht verviel.

Vorig jaar juni werd er een nieuw manifest gemaakt om het probleem weer onder de aandacht te brengen. Vier zwangere Europarlementariërs, waaronder Lara Wolters, vroegen om een erkenning van het zwangerschapsverlof, zodat iedereen in het parlement gelijke kansen had. Ondanks dat voorzitter Roberta Metsola het manifest meteen ondertekende, is er niets veranderd.

Risico’s en gevolgen

Naast het gevolg dat een vrouw haar stemrecht kan verliezen, zijn er ook veel lichamelijke risico’s.”Doorwerken tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste weken, vergroot het risico op complicaties zoals hoge bloeddruk en een vroegtijdige bevalling“, vertelt verloskundige Marloes van den Berg. Het is voor de eigen gezondheid en voor de voorbereiding op het moederschap aan te raden om tussen de 34 en 36 weken met verlof te gaan. Dit biedt de aanstaande moeder de nodige rust en tijd om zich goed voor te bereiden op de bevalling en de band tussen moeder en kind te versterken. “Ik vind dat dit niet alleen door het parlement, maar ook in verschillende andere sectoren, landelijk opgepakt zou moeten worden. Wij vrouwen werken zo hard en streven naar gelijke kansen in alle sectoren.”

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55