JOVD staat wél achter open houding van VVD richting PVV

Publicatiedatum:

Eind juli was Michiel Suijker, de voorzitter van de jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), te gast bij radioprogramma WNL Haagse Lobby. Daar zei hij niet achter een samenwerking met PVV te staan. Door verschillende media werd vervolgens bericht dat JOVD tegen de samenwerking is. Aanstaande JOVD-voorzitter Mauk Bresser ontkracht dat nu.

Eerder zei Tweede kamerlid en VVD-woordvoerder asiel en migratie Ruben Brekelmans in Elsevier Weekblad: “De VVD moet parlementaire meerderheden smeden met de PVV om de asielstroom te beperken.” Zo werd de deur naar een samenwerking met Wilders op een kier gezet. 

Bij het programma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1, werd JOVD-voorzitter Suijker daarnaar gevraagd. “Ik vind het goed dat een kamerlid kleur durft te bekennen, maar het is niet zo dat als één kamerlid iets vindt, de hele VVD dat vindt,” reageerde Suijker destijds. Volgens hem zou dit niet de nieuwe lijn van de VVD worden. De PVV zou namelijk te ver van de basisprincipes van de VVD staan. “Ik vind het niet oké dat er geen afstand wordt gedaan van de ‘minder Marokkanen’-uitspraak,” zegt de JOVD-voorzitter. “Het laat zien dat je niet achter sommige vrijheidsbeginselen staat. In dat opzicht moet je met zo iemand niet de coalitie in gaan. Ik zou het niet doen.”

Inmiddels ziet Geert Wilders zijn kans schoon om na elf jaar de oppositie te verlaten om te regeren. Want waar de VVD onder leiding van Rutte een coalitie met Wilders uitsloot, mede wegens zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak, houdt Dilan Yesiligöz, demissionair minister van Veiligheid en Justitie en VVD-lijsttrekker, de deur die eerder op een kier stond open. Ze wil kiezers naar eigen zeggen niet op voorhand uitsluiten en ziet graag tegemoet waar partijen, waaronder PVV, mee aankomen.

Mauk Bresser, die in oktober het stokje overneemt van de huidige voorzitter Michiel Suijker, zegt dat JOVD hetzelfde standpunt als mevrouw Yesilgöz inneemt: “Eerst de verkiezingsuitslagen afwachten, dan de inhoud bekijken: waar komen partijen mee? En dan kijken of het overbrugbaar is.” De uitspraken die door zijn voorganger op de radio zijn gedaan, zijn volgens Bresser ‘persoonlijke opvattingen en niet wat de vereniging vindt’. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...