Leeftijd om politiek binnen te treden moet omlaag: “ik hoop van harte dat het gaat lukken”

Publicatiedatum:

De leeftijd voor burgerraadsleden moet worden verlaagd van 18 naar 16 jaar. Hier maakt Joep Baltussen (23), het jongste raadslid van het CDA in Land van Cuijk, zich hard voor. Donderdag praat de gemeenteraad over zijn voorstel.  

“Jongeren mogen nu niet meebeslissen in de gemeenteraad en dat vind ik jammer. De gemeenteraad moet een afspiegeling zijn van haar inwoners. Dit betekent dat er mensen met verschillende geslachten, nationaliteiten en leeftijden in moeten zitten”, zo zegt Baltussen. Volgens het raadslid kunnen beter jongeren meebeslissen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zoals het openbaar vervoer en fietspaden. “Zij zijn een groot gebruiker van deze onderwerpen. Het is dus goed om mét jongeren hierover te spreken in plaats van voor jongeren spreken.” 

Over het voorstel wordt donderdag meer duidelijk. Vanaf het moment dat de gemeenteraad instemt, begint “het echte werk pas”, volgens Baltussen. “Wij bieden een warm welkom aan alle jongeren die zich bij ons willen aansluiten. Ik hoop dat, wanneer het uiteindelijk wordt ingestemd, 16-jarigen ons weten te vinden. Ik denk niet dat alle jongeren zich in een keer bij ons zullen aansluiten, maar ik zie wel jongeren die enthousiast zijn en zich graag willen inzetten voor wat zij belangrijk vinden.”  

(Burger)raadsleden 

Tussen raadsleden en burgerraadsleden zitten een paar verschillen. Zo is een burgerraadslid geen écht raadslid, omdat het niet verkozen is. Daarnaast maken raadsleden uiteindelijk de beslissingen en mogen burgerraadsleden alleen deelnemen aan vergaderingen van raadscommissies. Mocht je raadslid willen worden, dan moet je minimaal 18 jaar zijn. Dit staat vast in alle gemeenten. De minimumleeftijd van een burgerraadslid, mag de gemeente zelf bepalen en aanpassen.

Niet alleen in Land van Cuijk wordt de leeftijd mogelijk omlaag gehaald. Meerdere gemeenten, waaronder Boekel, Nuenen en Tilburg hebben een aantal jaar geleden de leeftijd aangepast.

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...