Loonverschil is gedaald, maar uurloon mannen blijft hoger: ‘Dat is onacceptabel’ 

Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale zaken en Werkgelegenheid vindt het onacceptabel dat een vrouw in Nederland voor vergelijkbaar werk minder verdient dan een man. Dat zei de minister naar aanleiding van een onderzoek van het CBS. Van Gennip pleit voor het snel invoeren van de Europese richtlijn over loontransparantie.  

Gelijke beloning voor vrouwen en mannen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch laat recent onderzoek van het CBS zien dat er nog steeds loonverschillen zijn tussen vrouwen en mannen. Dit meldt woordvoerder, Raoel Koole, ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

De Europese richtlijn houdt in dat werkgevers duidelijker moeten zijn over lonen en loonverschillen. Deze richtlijn is aangenomen in het Europees Parlement en moet daarom binnen drie jaar gehandhaafd worden in de Europese lidstaten. “Door deze wet kunnen werknemers zien als ze minder verdienen dan mannelijke collega’s. Als ze dit aankaarten moet de werkgever bewijzen dat het niet zo is”, zegt FNV-persvoorlichter Mariette van Dijk. “Dit maakt dat iedereen kan inzien of werkgevers ook rapporteren. Het systeem van handhaving, sancties en boetes wordt op dit moment verder uitgewerkt in de wet”, legt Koole uit.

Vakbond FNV wil deze loonkloof dichten: ”Het is onacceptabel dat een vrouw voor hetzelfde werk minder verdient. We pleiten voor meer loon in sectoren waar meer vrouwen werken zoals in de zorg, het onderwijs en in winkels”, vertelt van Dijk. “Je ziet dat als er meer vrouwen in een sector werken dat het loon relatief lager wordt.” Het ministerie is het daarmee eens. Het verschil in uurloon laat zien dat vrouwen minder vaak in hoge functies werken, minder goed kunnen doorstromen of meer in sectoren/functies actief zijn met lagere salarissen. Ook zijn vrouwen in Nederland minder vaak economisch zelfstandig dan mannen en werken zij meer in deeltijdbanen. “Het ministerie van SZW zet zich in voor gendergelijkheid op de arbeidsmarkt”, aldus het ministerie.

Bron foto: ANP Sem van der Wal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...