Na hertelling stemmen PVV nog steeds de grootste


Hoewel verkenner Plasterk nog de laatste verkenningsgesprekken voert stelt de Kiesraad de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vast. 
  
Uit de resultaten blijkt dat inderdaad de PVV de grootste partij wordt met 37 zetels. Dan volgen GroenLinks-PvdA met 25 zetels en VVD met 24 zetels. Nieuw Sociaal Contract (NSC) behaald 20 zetels. 
D66 daalt naar 9 zetels en de SP komt uit op 5 zetels. BBB stijgt naar 7 zetels en het CDA gaat naar 5. Forum voor Democratie (FVD), Partij voor de Dieren (PVDD), de ChristenUnie, SGP en Denk landen elk op 3 zetels. Volt telt er twee en JA21 krijgt er 1.  

 
Waarom is de definitieve uitslag er nu pas, een week na de verkiezingen?  
Na de verkiezingen worden de stemmen eerst geteld in stembureaus. Daarna worden de gemeentelijke uitslagen bij elkaar opgeteld. Van deze gegevens wordt een definitieve uitslag gemaakt door de Kiesraad, beter bekend als het Centraam Stembureau. In tientallen gemeente is volgens de voorzitter van de kiesraad, Wim Kuijken, de eerste uitslag herteld wat een kleine verandering veroorzaakte. Dit kwam door het niet goed invullen van formulieren.  

Foto bron: ANP, Robin Utrecht

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...