Politieke jongerenafdelingen over de A12 blokkades

BRABANT, 11 september – Voor de derde dag op rij is de A12 in Den Haag geblokkeerd door aanhangers van Extinction Rebellion. Een hardnekkige aanpak met een naar eigen zeggen ‘simpele eis’. De protestgroep zal blijven terugkomen totdat er een streep gaat door de subsidies aan de fossiele sector. Niet alleen de Tweede Kamer maar ook de Jongerenafdelingen van politieke partijen zijn bezig met de protesten. Zij delen hun visie.

DWARS

De jongerenafdeling van GroenLinks kan zich goed vinden in de aanpak van Extinction Rebellion. Voorzitter Rick Timmermans spreekt van een laatste greep van wanhoop. “We leven nu onder zo’n onlogisch beleid.., terwijl een vooruitstrevend klimaatbeleid, helemaal nu, van levensbelang is. We hebben eerder gezien dat kleine demonstraties weinig uithalen. Daarom snap ik deze stap wel.” DWARS was afgelopen zaterdag bij de support demonstratie van de A12 blokkade. De jongerenafdeling ging bewust niet mee de weg op om de leden niet bloot te stellen aan eventuele politiearrestaties. Onder andere omdat er ook minderjarigen leden zijn. DWARS juichte de demonstranten daarom van de zijlijn toe, met veel bewondering.

SGPJ

De jongerenafdeling van de SGP kijkt er wat anders tegenaan. Voorop staat dat het standpunt van de SGPJ voor een deel overeen komt met Extinction Rebellion. Fossiele subsidies zijn volgens voorzitter Rody van Heijst geen goede zaak, maar in één keer afschaffen is te radicaal. “We weten niet wat er gaat gebeuren als we de pot subsidie gelijk verwijderen. Dat is gewoon een heel groot risico.” De manier hoe we nu omgaan met het klimaat is niet langer houdbaar. Toch zijn er ook andere manieren om hieraan te werken. Denk bijvoorbeeld aan consuminderen. Dat komt het klimaat ook al tegemoet.” Als we vervolgens kijken naar de aanpak van de klimaatgroep, is de jongerenafdeling van de SGP niet blij. Ze keurt demonstreren an sich niet af, nu wordt alleen de wet overtreden en dat gaat de partijafdeling te ver. De demonstraties ontwrichten een groot deel van Den Haag, en daarnaast zijn er bij de protesten ook kinderen betrokken. Van Heijst hoopt dat de protesten kunnen verplaatsen naar een legale, toegewezen locatie. Zoals de wet voorschrijft.

“We weten niet wat er gaat gebeuren als we de pot subsidie gelijk verwijderen. Dat is gewoon een heel groot risico.”

Rody van Heijst – Voorziter SGPJ

Voor- of tegenstander, bij Extinction Rebellion is de uiteindelijke uitkomst het belangrijkst. De fossiele subsidies van de baan. Waar er zaterdag nog duizenden mensen op de snelweg stonden, waren dat er vandaag honderden. De opkomst neemt af, maar dat zorgt bij Extinction Rebellion niet voor zorgen, vertelt perswoordvoerder Hester op de Laak. “De weg kunnen we ook blokkeren met twee of drie. Mensen die actief zijn bij Extinction Rebellion zo gemotiveerd en hebben zo veel zorg voor de aarde. We zullen daar staan, de omstandigheden maken niet uit.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...