Klaar voor de PrinsjesPodcastprijs: Ontmoet de drie kanshebbers

Publicatiedatum:

13 september – Morgen, 14 september, wordt de prijs voor de beste politieke podcastaflevering van 2023 (de PrinsjesPodcastprijs) uitgereikt. De prijs is een onderdeel van het Prinsjesfestival, dat elk jaar in de derde week van september wordt gehouden.

Podcastmakers mochten maximaal drie afleveringen inzenden. Uit de 55 inzendingen heeft de jury, bestaande uit Splinter Chabot, Merel Ek en Lotte Welmers, een selectie van 3 genomineerden gemaakt. Maak kennis met de kanshebbers.

De Binnenkamer (De (BB)Binnenkamer: Thuis bij Caroline van der Plas (BBB))

In zijn podcast ‘De Binnenkamer’ gaat radiomaker Harmen van der Veen elke aflevering langs bij een politicus. “Daarmee heb je dus de omgekeerde wereld. Ik ben te gast bij een politicus en niet andersom.” Hij voegt toe dat hierdoor de geïnterviewde meer op zijn gemak is en zo eerder geneigd is om een persoonlijk verhaal te delen.

Harmen begint buiten de deur al met opnemen; de ontmoeting is ook te horen. Hiermee geeft hij de luisteraar het gevoel dat deze er zelf bij is. “Eigenlijk heb ik maar twee vragen: Waarom doe je dit en welke prijs ben je bereid om daarvoor te betalen?”

Naast Van der Plas is hij langs geweest bij onder anderen Jesse Klaver, Sylvana Simons en Tunahan Kuzu.

De Spindoctors (De StemWijzer en het Kieskompas zitten vol met spin)

Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en Raymond Mens, voormalig campagnestrateeg van de VVD, vertellen in ‘De Spindoctors’ elke week over de frames en spins in de politiek. In deze aflevering leggen ze onder andere uit waarom je niet blindelings moet stemmen op de uitkomst van de StemWijzer. 

“Wat ik bijzonder vind aan onze podcast, is dat wij als een van de weinigen weten hoe het aan de binnenkant eruit ziet, wat er achter de schermen van de politiek gebeurt. Dit komt door onze ervaring”, vertelt Julia Wouters. “Voor we beginnen spreken we het even door met Guido (van Dijk, red.), onze redacteur en dan gaan we gewoon.”

NRC Vandaag (Hoe de Groningse gas missie van Wiebes mislukte)

Elke werkdag publiceert NRC Vandaag een podcast over het belangrijkste nieuws van de dag. In deze aflevering duikt onderzoeksjournalist Derk Stokmans in Eric Wiebes’ aanpak van de problematiek rondom de Groningse gaswinning. Stokmans legt in detail uit wat er mis ging. De presentatie is in handen van Floor Boon.

Vorige winnaars

Dit jaar wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt. Vorig jaar won de NRC met aflevering 4 (Hetze) uit de podcastserie ‘Pim – 20 jaar na de moord’. De Stemming van Vullings en Van der Wulp met ‘De verbale trukendoos van Mark Rutte’ ging er in 2020 met de winst vandoor. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...