PVV grootste partij onder mbo-studenten en middelbare scholieren

Beeld: Bart van Vliet

PVV is de grootste partij onder scholieren volgens voorlichtingsinstituut ProDemos. Dat blijkt uit de dertigste editie van de scholierenverkiezing die gehouden werd op bijna vierhonderd middelbare en mbo scholen.

Op deze scholen stemden 143.991 studenten. PVV heeft in de verkiezing 25 zetels gekregen gevolgd door Forum voor democratie (FVD) met 21 zetels met daaronder de VVD met 17 zetels. Op 16 november meldde ProDemos al dat er een recordaantal scholen meedeed aan deze editie. 

De scholierenverkiezing is een proefverkiezing onder mbo-studenten en middelbare scholieren. ProDemos organiseert deze elk jaar. Scholen kiezen zelf of ze mee willen doen aan de verkiezingen. Het instituut houdt zich voornamelijk bezig met bijbrengen van politieke kennis aan scholieren en studenten. Verder doen ze nog onderzoek naar zaken als burgerschap, rol van overheden bij burgerparticipatie en impact en effectiviteit van haar eigen activiteiten. 

Bij de vorige scholierenverkiezing in 2021 kwam de VVD met 20% als winnaar uit. Die werd gevolgd door D66 met 16%. Met als derde partij GroenLinks met 15%. Bij deze verkiezing hadden ze bijna 50.000 stemmen van 193 scholen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...