Stemmen in Utrecht met een ijsje: ‘Een goede bonus!’

In ruil voor een rood stempotloodje krijg je een gratis ijsje. Deze actie is om de opkomst van stemmers tijdens de Europese verkiezingen op te krikken. De Nationale Jeugdraad (NJR) is in samenwerking met het ijsmerk Ben & Jerry’s deze actie gestart in vijf grote steden.

Vlak naast het hoofdkantoor van de NJR in Utrecht is het druk. Utrecht is één van de steden die meedoet aan de actie. Daarnaast doet Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Groningen mee. De borden wijzen naar de uitdeelplek van de ijsjes, maar daarvoor moet er eerst gestemd worden. Aan de overkant is het stembureau in een klein schooltje. “Ik ging sowieso stemmen, maar toen zag ik de posters en ik dacht dat is leuk meegenomen”, zegt een van de voorbijgangers.

De potloodjes die zijn ingeleverd voor het ijsje.

Veel jongeren komen lopend of met de fiets naar het smalle straatje in Utrecht. Nu is wel de vraag of de jongeren liever komen voor het ijsje in plaats voor het stemmen. “Ik hoop dat dat niet het geval is”, vertelt een woordvoerder van NJR. Samen met ProDemos hebben zij een stemwijzer ontwikkelt. De NJR verwijst hier ook naar op hun site waarin de jeugdraad oproept om eerst de stemwijzer in te vullen. “En daarna kun je je ijsje halen. We hopen hiermee dat mensen geïnformeerd gaan stemmen.”

Ook voor de allerjongste ‘stemmers’

Aan de overkant loopt net de school leeg met leerlingen. Veel kinderen hebben het voordeel dat hun ouders ze komen ophalen. Snel even stemmen en dan kan het kind vervolgens het potloodje inleveren. “Eigenlijk is het de bedoeling dat alleen de stemmers ijs krijgen”, lacht een medewerker van de NJR die bij de vriezer staat. De voorraad gaat in ieder geval voorlopig nog niet op. “We hebben een hele bus vol met ijs.”

Extra motivatie

Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 was de opkomst in Nederland minder dan de helft, namelijk 41,8 procent. De opkomst is dit jaar veel hoger volgens het Ipsos I&O en NOS.  Zou het ijs helpen? “Het is lastig om te meten of het extra jongeren op de been brengt als ze een ijsje kunnen halen. We kunnen pas een conclusie trekken als de stembus dicht is”, aldus de woordvoerder van NJR.

De reacties van de jongeren die stemmen zijn positief. “Ik kwam hier meer voor het stemmen, maar het ijsje is een goede bonus. Het motiveert je wel om te gaan stemmen.” En andere jongeren hebben hun vrienden opgetrommeld om ook te stemmen om vervolgens een ijsje te halen. Verder was er een jongeman die even vergeten was om het rode potloodje mee te nemen na het stemmen: “Ik wist niet dat je het potloodje mee moest nemen. Misschien toch nog maar het potloodje ophalen.”

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55