Trump en Biden genoeg steun voor nominatie ‘Biden vecht tegen zijn leeftijd, Trump tegen zijn rechtszaken’

Bij de Amerikaanse verkiezingen dit jaar nemen Trump en Biden het weer tegen elkaar op. Zij verzamelden bij de voorverkiezingen dinsdag genoeg afgevaardigden voor de nominatie. Daarmee krijgen we in November dezelfde presidentsstrijd als vier jaar geleden. Jennifer Smits-Kilgus was topambtenaar in de regering-Bush, en voerde campagne voor Biden-Harris. Zij legt uit hoe deze verkiezingen ander gaan zijn dan die van vier jaar geleden.

In de Amerikaanse staten Georgia, Mississippi, Washington en Hawaï waren dinsdag voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen. Zowel Joe Biden als Donald Trump verzamelde genoeg kiesmannen om genomineerd te worden. De campagnes van beide kandidaten kunnen dus gaan beginnen.

Rechtszaken en ouderdom

De verkiezingen zullen dit jaar in het teken staan van de kandidaten. Biden is 81 en moet dus aantonen dat hij tot zijn 85ste president kan blijven. Trump is de afgelopen jaren bij meerdere rechtszaken betrokken, dit kan zijn presidentsambities in de weg zitten. Jennifers Smits-Kilgus was topambtenaar in de regering Bush en voerde campagne voor Biden-Harris in 2020. “Biden moet tijdens de campagnes de Amerikaanse burger ervan overtuigen dat hij de energie en mentale scherpte heeft om president te blijven.” Aldus Jennifer. “Trump zal deze verkiezingen voornamelijk last hebben zijn rechtszaken en de kosten die hierbij komen kijken.”

2020 elections

De vorige Amerikaanse verkiezingen werden getekend door de coronacrisis. Door deze crisis moesten veel mensen per post stemmen. Volgens Trump werd er met deze manier van stemmen veel gefraudeerd. In de weken na de verkiezingen bleef Trump de verkiezingen ‘gestolen’ noemen. Dit wantrouwen in de uitslag werd door zijn volgers gedeeld, en kwam tot zijn hoogtepunt op 6 januari 2021. Op deze dag zou het congres de overwinning van Biden inwilligen. Om dit proces tegen te gaan bestormden een groep Trump aanhangers het Capitool van de Verenigde Staten. Hierbij viel zelfs een dode.

Favoriet

Biden won de vorige verkiezingen met een aantal procent. Ditmaal kan dat zomaar de ander kant op gaan, als hij het vertrouwen van een paar staten verliest. Het vertrouwen in Biden’s mentale toestand is gedaald sinds de vorige verkiezingen. Trump wordt er met zijn 77-jarige leeftijd ook niet jonger op, en heeft ook nog zijn rechtszaken lopen. “De verkiezingen zijn in November, dus het is nog veel te vroeg om te speculeren over eventuele favorieten.” Vertelt Jennifer. “Een week is al een eeuwigheid in Amerikaanse politiek.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...