Stemmen bij een schutterij of voedselbank. Dit zijn 3 bijzondere stemlocaties in Limburg.

In Nederland zijn er vandaag zo’n 10.000 stemlokalen geopend. De meeste van deze stemlokalen zijn te vinden in openbare gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en gemeenschapshuizen. Toch zijn er ook andere en daardoor bijzondere stemlocaties. Hieronder staan er drie beschreven.

Tevhit Moskee, Venlo

Gelegen naast middelbare school College Den Hulster ligt de Tevhit Moskee in Venlo. Dit lokaal is sinds de verkiezingen van 2021 beschikbaar. “Eerst zaten we altijd in basisschool de Koperwiek, maar dat werkte voor geen meter.” vertelt voorzitter van de stemlocatie, Pierre Knoops. “Er was gewoonweg te weinig ruimte. Zeker tijdens de coronaperiode.” Volgens Knoops is er ook verschil te merken in de stemmers die op de moskee af komen vertelt hij. “Bij de koperwiek was ongeveer 80% van de stemmers in Nederland geboren en 20% niet, dat is nu eerder andersom. Turkse moslims vanuit heel de gemeente Venlo komen naar deze moskee om te stemmen,” aldus de stemmenteller. Volgens Knoops werd er vooraf gerekend op zo’n 800 stemmers uit de buurt, maar nu duidelijk is dat mensen van verder weg naar de moskee komen lijkt het aantal naar 1200 stemmers te gaan. “Leuk dat er zoveel mensen komen stemmen.”

De Voedselbank Midden-Limburg, Roermond

Stemmen in de Voedselbank is dat niet een beetje vreemd? Zo klinkt het wel, maar de werkelijkheid is dat er een stemlokaal is in de Voedselbank in Roermond. Gelukkig belemmert dat de werkzaamheden niet, het stembureau ligt namelijk achter de distributiewerkzaamheden. Voorzitter Juul Mutter is positief over de locatie. “Hiervoor zaten we in een bejaardentehuis en dat kon met corona niet meer. Er was te weinig ruimte om een looproute te creëren. Die ruimte is er hier wel. Ook is het voor de meeste bewoners nog steeds in de buurt.” Op de vraag of mensen die naar de Voedselbank gaan ook daar stemmen weet ze het antwoord niet. “Daar zijn de mensen niet zo open over.” Er komen in ieder geval geen mensen speciaal naar de Voedselbank om te stemmen. “Het zijn mensen die hier in de buurt wonen. Iedereen kijkt gewoon wat dichtbij is.”

Schutterij St. Cornelius, Swartbroek.

Een schutterij? Wat is dat überhaupt? Een schutterij was in de middeleeuwen een bewapende gemeenschap die zichzelf moest verdedigen van de vijand. Tegenwoordig houdt het in dat leden verschillende activiteiten doen in samenwerking met een plaatselijke parochie. Veel leden van deze gemeenschap stemmen dan ook op deze locatie. Het heeft er ook mee te maken dat hier veel mensen in de buurt wonen. “Het is een beetje ons kent ons” vertelt voorzitter Werner Mentus. “We verwachten zo’n 400 stemmers hier, maar die komen allemaal hier uit het dorp. Het is voor de mensen een moment van samenkomst. Veel mensen hier zijn toch wat ouder en hebben minder sociaal contact,” vertelt hij. Ook was er bij deze stemlocatie iemand al 20 jaar werkzaam bij het tellen van de stemmen. Al met al een bijzondere locatie om te mogen stemmen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55