Verkiezingskoorts in Amerika: strijd en onzekerheid.

November 2024 brengt de Amerikaanse verkiezingen en daarmee een hoop twijfel. Wie zijn de kanshebbers? Wie gaat er als winnaar uit de bus komen? In dit artikel duiken we in het onderwerp met inzichten van expert Jennifer Smits-Kilgus en de persoonlijke ervaringen van Amerikaanse burger Jeroen Boersma, om tot antwoorden te komen.  

Tijdens de voorverkiezingen wordt er door de republikeinen en democraten gekozen wie hun partij gaat vertegenwoordigen gedurende de verkiezing. De democraten hebben zittend president Joe Biden naar voren geschoven. Bij de republikeinen zijn de voorverkiezingen nog gaande. Trump gaat momenteel aan kop. Volgens veel mensen is het al duidelijk, Trump zal de republikeinen vertegenwoordigen. “Ik denk dat het nog niet bepaald is”, zegt Jennifer Smits-Kilgus, expert op het gebied van Amerikaanse politiek.  

Nog niet voorbij  

Nikkie Haley is de andere kandidaat voor de republikeinen en volgens Smits-Kilgus nog steeds in de running. “Het moet nog duidelijk worden hoeveel geld Haley en Trump voor de partij hebben opgehaald. Hoe meer geld voor de partij, hoe meer stemmen.” De stemmen uit de voorverkiezingen worden staat voor staat bekend gemaakt. “Ze moet South Carolina winnen. Het is nog niet voorbij.”, aldus Smits-Kilgus.  

Nikki Haley Bron: EPA – Erik S. Lesser

Oud en vertrouwd  

Dat de democraten zo standvastig voor Biden hebben gekozen is volgens Smits-Kilgus niet slim. “Ze hebben niemand getraind om kandidaat te worden.” Smits-Kilgus heeft zelf met Biden gewerkt en vertelt: “Hij is heel proactief en enthousiast, maar 80 is 80.” Zij denkt dat ook de republikeinen problemen gaan hebben met de ouderdom van Trump, als hij hun gekozen kandidaat wordt. Smits-Kilgus: “Trump is al 77 jaar. Tijdens deze campagnes is hij al afwezig. Wanneer we nog meer van Trump gaan zien, gaat hij ook meer fouten maken.” Beide partijen kiezen dus voor oud en vertrouwd, wat ze beter niet hadden kunnen doen volgens Smits-Kilgus.  

Jeroen Boersma woont sinds 2021 in Amerika. Hij hoort in zijn omgeving vaak kritiek op beide partijen: “Hoe kan het dat dit de twee kandidaten zijn waar we uit moeten kiezen? ” Hoewel Nederland en Amerika allebei democratieën zijn, werkt de politiek heel anders. “Als je de ene partij niks vindt moet je op de andere stemmen. Er is niet zoveel keus als in Nederland.” Ook is het volgens Boersma onmogelijk voor een nieuwe partij om kans te maken. In de republikeinse en democratische campagnes zit ontzettend veel geld. Een nieuwe partij kan daar nooit aan tippen.  

Wie gaat er winnen?  

Boersma merkt dat de politiek in Amerika ver van de burgers afstaat. “De partij kiest de presidentskandidaat. Hoeveel invloed heb je als Amerikaanse burger wanneer het zo gestuurd wordt?” Met zijn omgeving heeft hij het dus ook weinig over de verkiezingen. Daarom heeft Boersma ook geen idee wie er gaat winnen. Boersma: “Ik verwacht wel dat het heel close wordt.” 

Zelfs expert Smits-Kilgus heeft nog geen idee. “We hebben nog 10 maanden. In de politiek is 10 maanden een eeuwigheid. Er kan nog van alles gebeuren; oorlog of geldproblemen bijvoorbeeld. Verder wordt het bekendmaken van de vicepresident een belangrijk moment.” De vicepresident wordt in het geval dat de president overlijdt (wat met Biden en Trump als kandidaten niet heel verrassend zou zijn) direct de nieuwe leider van het land. “Hier worden stemmen dus ook regelmatig op gebaseerd”, zegt Smits-Kilgus. Wie Amerika voor de komende vier jaar mag besturen blijft dus nog een raadsel. De verkiezingen vinden in november van dit jaar plaats.  

Foto: EPA – Shawn Thew

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...