Werkervaring: 1,5 dag Tweede Kamerlid voor D66

Jan Paternotte krijgt er een nieuwe collega bij. In de Tweede Kamer is deze woensdagmiddag Carline van Breugel beëdigd als Tweede Kamerlid voor D66. Net voor de verkiezingen in november mag ze nog plaatsnemen in de Kamer. Maar vanaf vrijdag is de Tweede Kamer met verkiezingsreces en zijn er dus geen vergaderingen meer.

Mevrouw van Breugel mag nog plaatsnemen in de kamer omdat ze Hanneke van der Werf vervangt die met zwangersschapsverlof ging. Doordat ze nu op de befaamde blauwe zetel zit mag ze de komende woensdagmiddag en donderdag nog wel meestemmen en vergaderen voor D66 bij een aantal belangrijke stemmingen.

Van Breugel heeft expertises in het hoger onderwijs, emancipatie en diversiteit. In dat laatste zet ze zich in voor het doorbreken van taboes en wil ze seksuele diversiteit normaliseren. Zelf is ze trots als openlijk biseksuele vrouw. Ook wil ze jongeren een stem geven in de Kamer. Zelf vertelde ze op de D66 website het volgende: ‘Nog te vaak wordt er over jongeren gepraat en voor hen beslist.’

Plek op de lijst

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwam ze op plek 32 op de lijst. Toch kreeg ze door haar gevoerde campagne meer dan 15.000 voorkeursstemmen en dus bijna een zetel in de Kamer. Op 22 november staat ze op de lijst op plek 24. Volgens de voorlopige peilingen blijft het voor van Breugel waarschijnlijk bij deze werkervaring van 1,5e dag, mits ze nu wel genoeg voorkeursstemmen haalt.

Achtergrond

De 29-jarige van Breugel is opgegroeid in Eindhoven. Na haar middelbare schooltijd verhuisde ze naar Amsterdam om daar te studeren aan de hogeschool. Hier heeft ze de opleiding commerciële economie voor toekomstig ondernemers afgerond. Hierna heeft ze haar master afgerond aan de VU in beleid, communicatie en organisatie. Voordat ze in de Tweede Kamer terecht kwam was ze aan de slag als public affairs strateeg bij AOb.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...