Hulp VN in Gaza noodzakelijk: ‘Als hulp stopt zal er een massale sterfte plaatsvinden’

Publicatiedatum:

VN-organisatie UNRWA stopt de hulp in Gaza als er vandaag geen brandstof binnenkomt. Dat werd gisteren bekend gemaakt. Dit zou betekenen dat ziekenhuizen niet meer kunnen functioneren en het voedsel- en drinkwatertekort groeit.

Brandstof is in Gaza essentieel. Omdat Israël de elektriciteitsvoorzieningen heeft afgesloten, moeten ziekenhuizen stroom op wekken met generatoren. “Als de hulp stopt zal er een massale sterfte plaatsvinden, doordat ziekenhuizen niet meer kunnen functioneren. De ziekenhuizen worden in feite lijkenhuizen”, zegt Radi Suudi, politicoloog.

Ook zal het voedsel- en drinkwatertekort groeien. “Veel organisaties zijn bang dat er bijvoorbeeld een cholera epidemie uitbreekt.”

Oproep

Gister middag deed UNRWA de oproep dat ze de hulp in Gaza stoppen als er vandaag geen brandstof binnenkomt. “Zonder brandstof hebben de mensen in Gaza geen toegang tot schoon drinkwater, gaan ziekenhuizen dicht en zal de hulp worden afgebouwd”, zegt Thomas White, directeur van UNRWA Affairs, tegen de CNN. Met de oproep wil de VN druk zetten.

Disproportioneel

Of het minimaal toelaten van goederen verboden is, is niet helemaal duidelijk. Volgens Marcus Brus is de actie van Israël wel disproportioneel. “Of het verboden is wat ze doen, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar volgens het humanitaire recht lijkt Israël wel over de grens te gaan. De staat mag geweld inzetten, maar je mag de burgerbevolking niet straffen.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...