Oranje Leeuwinnen pakken uit op pakjesavond

De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen met 4-0 van België in Tilburg. Daarmee deden de Leeuwinnen zichzelf een kans op de Olympische Spelen cadeau. Beerensteyn en Egurrola maakten beiden twee belangrijke doelpunten.

In de eerste helft ging het mondjesmaat. Lieke Martens kopte in het eerste kwartier de bal binnen, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel. Toen scoorde Lineth Beerensteyn twintig minuten later de 1-0. Nederland creëerde nog meer kansen, maar benutte ze weinig. De Belgische vrouwen zetten het midden helemaal vast en gaven weinig ruimte weg. Het spel ging gestaagd, maar moeizaam door.
Engeland had al vier keer tegen gescoord Schotland toen zij de rust in gingen. Waardoor ze virtueel gezien zij kans zouden maken om door te kunnen naar de Olympische Spelen, als Nederland niet nog meer zou scoren.

Maar dat deden ze wel. In het eerste kwartier van de tweede helft scoorde Beerensteyn haar tweede goal. Toch bleven de Engelsen voor staan, want zij scoorden de 5-0 tegen de Schotten. Dan in de extra tijd scoorde Damaris Egurrola de 3-0. Waardoor het even lijkt dat Nederland de Olympische Spelen binnen te haalde. Dat idee werd snel weggewuifd, want de Engelse scoorde in de laatste minuut van hun wedstrijd. De moed leek even weggezakt te zijn, maar toen in de allerlaatste minuut scoorde Egurrola de 4-0 tegen de Belgen. De avond eindigde in Nederlands voordeel.

Bondscoach Andries Jonker vatte de slotfase samen als tranen en vreugde en tranen en toch weer vreugde. “Dat Engeland nog scoort in de slotfase, dan moeten wij weer risico nemen en dan valt hij nog. Dat is het allermooiste van de sport, vooral als je aan de gelukkige kant zit, dat vergeet je niet.”

Door deze winst heeft Nederland een doelsaldo van +8 en Engeland +7 in de groepsfase. Daardoor zitten onze dames bij de Final Four van de UEFA Woman’s Nations League samen met Duitsland, Frankrijk en Spanje. Daarnaast maken de Leeuwinnen nu nog kans op een plek naar de Olympische Spelen.

Bron foto: ANP/Gerrit van Keulen