Slavia Praag verrast met komst Ihattaren: ‘Ik gun het hem van harte’

Publicatiedatum:

Hij is één van de meest besproken voetballers van de afgelopen jaren: Mohamed Ihattaren. Als jong talent maakte hij furore in de jeugd van PSV. De middenvelder ging een grootse toekomst tegemoet en maakte zijn profdebuut op zestienjarige leeftijd. Tot hij zich vanaf 2020 ontpopte tot probleemspeler. Na vier maanden zonder club is Ihattaren uit het niets opgedoken bij Slavia Praag.

Op 6 mei 2022 speelde Ihattaren zijn laatste wedstrijd op profniveau voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. In het 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap kwam de middenvelder annex-buitenspeler 57 minuten in actie. Kort daarvoor maakte Ihattaren zelfs zijn debuut voor de hoofdmacht van Ajax tijdens de verloren bekerfinale tegen zijn oud-werkgever PSV. Daarna verdween hij van de radar.

Na verschillende incidenten besloot Ajax, dat hem huurde van Juventus, de samenwerking te beëindigen. Ihattaren keerde terug naar Italië en werd nog enkele keren gesignaleerd bij Juventus Onder 21. Uiteindelijk besloot ook ‘de Oude Dame’ de samenwerking met de Nederlands-Marokkaanse middenvelder te stoppen.

OLDENZAAL – Mohamed Ihattaren of Ajax tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Ajax Amsterdam en SC Paderborn 07 op Sportpark Vondersweijde op 2 juli 2022 in Oldenzaal, Nederland. ANP GERRIT VAN KEULEN

Nieuw avontuur in Tsjechië

Ruim een half jaar verder is Ihattaren ineens opgedoken bij zevenvoudig-Tsjechisch kampioen Slavia Praag. Gistermiddag werd de geboren Utrechter gepresenteerd. Tot verbazing bij Rik Elfrink, clubwatcher van PSV namens het Eindhovens Dagblad: ”Ik zag deze transfer niet aankomen.”

In het verleden kwam Ihattaren veelvuldig in aanraking met mentale problemen en trainingsachterstanden door overgewicht. Hij kreeg in de zomer van 2022 zelfs te maken met bedreigingen vanuit het criminele circuit. Het is dan ook een klein wonder te noemen dat een club als Slavia Praag in zee gaat met het voormalig wonderkind. ”Hij is pas 21. Slavia Praag hoopt hier haar voordeel mee te doen, maar het is afwachten hoe dit zal gaan uitpakken. Hij is altijd een groot talent geweest. Dat trekt toch aandacht van clubs” aldus Elfrink.

Prestatiecontract

Bij de Tsjechische topclub tekende Ihattaren een contract tot het einde van dit seizoen. De club geeft op haar website te kennen dat het om een prestatiecontract gaat. Dat wil zeggen dat Ihattaren per gespeelde wedstrijd betaald zal worden. Elfrink: ”Eerst zal moeten blijken of hij in staat is om profvoetbal te spelen. Hij is al tweeënhalf jaar uit ritme en speelde anderhalf jaar geleden zijn laatste wedstrijd. Dat is best heftig. Het is ook jammer voor hem. Dit zijn mooie jaren voor je ontwikkeling. Ik hoop dat hij het licht heeft gezien.” Slavia Praag heeft de optie om het contract na dit seizoen met drie jaar te verlengen.

Over de fitheid van Ihattaren is vooralsnog weinig bekend, zo ook bij Elfrink. ”Ik heb geen contact met hem. Zijn huidige mentale en fysieke toestand ken ik niet. De voortekenen zijn niet perse heel positief. Op voorhand denk je niet: ‘Die schiet er dertig in’. Ik gun het hem van harte, maar we moeten afwachten hoe hij het zal gaan doen. Als hij bij Slavia Praag vijf doelpunten scoort en weer 90 minuten speelt neem ik deze transfer serieus. Dat is nu nog heel ver weg.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...