‘De keuze voor een vrouwelijke bondscoach in Spanje is logisch, maar verandert weinig’

Publicatiedatum:

MADRID – De Spaanse voetbalvrouwen beleven een primeur met de eerste vrouwelijke bondscoach ooit. Voetbalbond RFEF heeft Montserrat Tomé aangesteld als opvolger van Jorge Vilda. Een onvermijdelijke keuze, na alle ophef die de mannen binnen de bond de laatste maanden veroorzaakten. De vraag rest hoeveel er daadwerkelijk verandert voor de Spaanse voetbalvrouwen.

Er was de laatste tijd veel te doen rond het vrouwenelftal van Spanje. De recent gewonnen wereldtitel is bijna ondergesneeuwd door alle ophef die ontstond nadat bondsvoorzitter Luis Rubiales een kus op de mond gaf van speelster Jenni Hermoso. Daarvoor was bondscoach Vilda al in opspraak. Vijftien speelsters wilden van hem af en twaalf weigerden zelfs om nog onder hem te werken. Na een storm van kritiek greep de Spaanse bond in: Vilda kreeg zijn ontslag.

Tomé is geen duidelijk signaal

De druk op de bond werd groot in Spanje en na een storm van kritiek lag de keuze voor een vrouw als eindverantwoordelijke voor de hand. Koen Greven, correspondent Spanje voor het NRC, vraagt zich wel af hoeveel het verandert. “Tomé was al assistent onder Vilda. Het aanstellen van haar is geen signaal dat er een duidelijke nieuwe weg wordt ingeslagen.” Dat er nog nooit eerder een vrouwelijke bondscoach was, is volgens Greven ook te verklaren. “Vrouwenvoetbal is sowieso een ‘jonge sport’. Het bestaat pas echt sinds de jaren ’80 en de Spaanse ploeg had hiervoor pas twee andere bondscoaches.”

Daarbij zijn er nog steeds maar weinig vrouwen die de hoogste papieren bezitten. Voor het bondscoachschap heb je een UEFA Pro-licentie nodig. Wat betreft vrouwelijk leiderschap is Spanje juist verder dan veel landen, vindt Greven. “Madrid had een vrouwelijke burgemeester en veel ministers zijn vrouw. Voetbal loopt inderdaad wel achter, maar dat is eigenlijk overal zo.”

Hoe Tomé het zal doen als bondscoach is lastig te voorspellen. “Haar enige ervaring als coach is het assistentschap onder Vilda. Over haar manier van managen en trainen, kun je nu nog niet zoveel zeggen.”

Lees ook: Helmond Sport behoudt prijzen seizoenkaarten

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...