Gewelddadige derby: Hoe de extra voorzorgsmaatregelen bij Roda-MVV tekortschoten

Door Jaap Ebbelink

KERKRADE- Afgelopen zondag was het eindelijk zo ver. De derby tussen Roda J.C. en MVV Maastricht, waar voor het eerst in jaren uitsupporters aanwezig mochten zijn vanuit Maastricht. Roda nam voor de wedstrijd extra maatregelen, echter ontspoorde het volledig. Kapotte toiletten, stoelen op het veld en stewards die stonden te kijken zonder op te treden. In hoeverre hebben deze extra maatregelen wel geholpen?

Foto: Anonieme MVV supporter

Je verheugt je al weken om je clubje weer te mogen supporten, tijdens misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Toch verliep het wat anders dan normaal. Één van de meegereisde supporters van MVV, die graag anoniem wil blijven, maakte het allemaal mee.

Het is zondagochtend en de ultra’s van de Angel-Side verzamelen voor stadion de Geusselt. Gemiddeld 500 supporters reizen mee naar Kerkrade. Ongeveer 10 bussen worden door politie en de mobiele eenheid volledig naar het uitvak geleidt. De supporters komen het uitvak binnen en ze ervaren al meteen de ‘extra’ maatregelen. Er staan meer stewards dan tijdens een ‘normale’ wedstrijd en er zijn netten opgehangen, zodat er niks op het veld kan worden gegooid. Volgens de anonieme supporter hebben deze netten vrij weinig zin. De sfeer zit er goed in en ondanks de rivaliteit lijkt alles goed te verlopen.

We zitten tegen de rust aan en een klein groepje supporters verlaat het vak om naar de wc’s te gaan. Hier gaat het vervolgens ook mis. De toiletten worden gesloopt tot er niks meer van over is. De stewards zien alles gebeuren maar ingrijpen doen ze niet. De beelden worden al snel verspreid op sociale media. De tweede helft begint en het lijkt alsof er niks is gebeurd. In de blessuretijd bepaalt Roda de eindstand, en wint met 1-0.

De late treffer van Roda leidt tot woede bij de meegereisde supporters en ook de veiligheidsnetten worden gesloopt. Hierna worden de stoeltjes het veld op gegooid. De supporters moeten zeker een uur wachten om het stadion uit te mogen. Eenmaal aangekomen in Maastricht duurt het meer dan ander halfuur voordat ze de bus uit mogen. De supporters moeten één voor één de bus uit, waar vervolgens een foto word gemaakt met je ID-kaart.

Denzel Reuleaux, perschef van Roda JC, reageert namens Roda: ‘’Voorbereiding vindt altijd plaats aan de hand van de informatievoorziening. Hierbij houden we rekening met ieder mogelijk scenario. Over de genomen veiligheidsmaatregelen doen wij als club geen uitspraken. Tot slot waren de genoemde stewards niet van Roda, maar meegereisde stewards van MVV’’.

De anonieme MVV supporter hoopt dat zijn mede ultra’s zelf ook hun lesje geleerd hebben: “Waar een groot deel van de supporters de rivaliteit op een sportieve manier wil uitvechten, zijn er helaas een aantal die zie zich mee laten slepen. Hierdoor ontstaat vandalisme. Ik hoop dat we volgende keer weer volledig op het voetbal kunnen focussen”.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...