Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Publicatiedatum:

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan gebleken bij hockeyclub Oranje-Rood. De club had last van harde kritiek op scheidsrechters en spelers, van binnen en buiten de lijnen. Met een wedstrijdbegeleider, een toezichthoudende ouder, lijkt het dus beter te gaan.

Oranje-Rood ziet veel positieve veranderingen sinds het inbrengen in van de wedstrijdbegeleider in eind februari. De Eindhovense club besloot dat het tijd was om iets nieuws te proberen om overlast bij met name scheidsrechters te voorkomen en aan te pakken. De wedstrijdbegeleider is een ouder van het thuisspelende team die kan ingrijpen bij overlast tijdens een jeugdwedstrijd. Voor elke jeugdwedstrijd stelt de teammanager van de thuisploeg één ouder aan.

Structurele verandering

“Wat positief is, is dat er een heleboel wedstrijden op deze manier begeleid worden, en dat er gewoon niks gebeurt”, vertelt Max Pierey van de commissie Sportiviteit en Respect van Oranje-Rood. Ook ziet hij een gedragsverandering langs de lijn: “Mensen zeggen toch snel sorry nadat ze zijn aangesproken door de wedstrijdbegeleider. Daarna is het ook meteen klaar”, legt hij uit.

Het is volgens Pierey heel nuttig dat het elke week een andere ouder is. “Als je steeds rouleert, komen steeds meer mensen met het idee in aanraking en kom je dichterbij een cultuurverandering.” Ook ouders die eerst zeiden ‘zoek het uit, hier doe ik niet aan mee’, blijken een aantal weken later toch ook aan te haken, stelt Pierey. Aan het eind van het seizoen brengt de club een enquête naar buiten met de vraag of de ouders het als positief ervaren. “En als veel mensen het initiatief hebben dat het positief is, dan gaan wij dat als club het ook vinden”, legt hij uit. Gezien de positieve terugkoppeling denkt Pierey dat dat wel goed komt.

Het gaat volgens Pierey bij dit idee om de finesses. Andere clubs hebben bijvoorbeeld een erelid die bij alle wedstrijden tegelijk een soort wedstrijdbegeleider is. “Het gaat erom dat een jonge scheidsrechter zich gesteund voelt. Zo is het pas écht preventief.”

Uitbreiding

Pierey vertelt dat zelfs de hockeybond bij Oranje-Rood geweest is om dit initiatief te bespreken. “De hockeybond vindt het idee interessant en wil ermee aan de slag. Zij willen dit idee op tafel leggen en kijken of er in andere regio’s ook met een wedstrijdbegeleider getest moet worden”, vertelt Pierey. Hij voegt daaraan toe dat er ook via de scheidsrechterscommissie een regionaal overleg komt, om andere clubs met dit idee in aanraking te laten komen.

Niet alleen hockeyclubs gaan dit idee overnemen, ook de voetballerij ziet het idee wel zitten, legt Pierey uit. “De sportregisseur van gemeente Eindhoven heeft besloten dit idee bij voetbalwedstrijden aan te bieden en te stimuleren vanaf komend seizoen.”

Niet alles gaat goed

Ook heeft de club met tegenslagen te maken. Zo zijn er nog wel uitzonderingen van teams die nog geen wedstrijdbegeleider aanstellen. “We hebben ervoor gekozen om dat maar te laten. Als het systeem zichzelf bewijst, komt dat vanzelf wel. Het gaat erom dat er een cultuuromslag komt.”

Ook was de eigen communicatie ook niet ideaal. “We hebben van te voren niet zo goed nagedacht hoe dit op mensen overkomt. De club heeft bijvoorbeeld een hesje ter beschikking gesteld voor elk team, die de wedstrijdbegeleider aan kan doen. We hebben het kennelijk over laten komen dat dit hesje verplicht is, waardoor mensen afhaken. Maar dit is helemaal niet het geval, dus dat is een gemiste kans. We hebben te weinig gezegd dat dit een generiek sportprobleem is”, aldus Pierey.

Foto: ANP/Willem Vernes

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...