Opinie: De Olympische Spelen op deze manier kan niet meer

Deze zomer zullen de Olympische spelen gehouden worden in Parijs. De beste atleten over de hele wereld zullen met elkaar de strijd aangaan voor de Olympische medailles. Hoewel het geweldig is om de beste atleten het tegen elkaar op te zien nemen, zijn er ook keerzijdes aan het organiseren van de spelen.  

Neem nou eerst de kosten die een land moet maken om de spelen te organiseren. Zo waren de gemiddelde kosten van de afgelopen 8 Spelen 29,56 miljard dollar, omgerekend ruim 27 miljard euro! De kosten zijn tegenwoordig zo hoog, omdat de er steeds meer faciliteiten gebouwd moeten worden. Zo waren er in de eerste Olympische Spelen in 1896 zeven disciplines. In de spelen van 2024 in Parijs zullen dat er vijfendertig zijn. Meer disciplines, betekent ook meer atleten. Al deze atleten hebben natuurlijk een accommodatie nodig. Door het toenemende aantal atleten, nemen deze accommodaties ook meer ruimte in beslag.  

Een tweede probleem voor de Olympische Spelen is het verval van stadia en accommodaties. Zo is bijvoorbeeld het Olympisch dorp van Londen in 2012 compleet verlaten. De huizen lijken op ieder moment in te kunnen storten. Het Olympisch dorp lijkt momenteel meer op een verlaten spookstad, dan een stad die twaalf jaar geleden het grootste sportspektakel ter wereld organiseerde.  

Of neem nou de spelen van 2008 in Peking, China. Bijvoorbeeld het volleybalstadion dat er nieuw aangelegd werd, is compleet vervallen. Plaatjes komen van het stadion af, de kleur is compleet verdwenen en vanaf binnen lijkt het meer op een verlaten zandbak waar je kind te weinig in speelt, dan een stadion waar de beste volleyballers en volleybalsters hun talent hebben laten zien. Ook het gedeelte waar het kajakken werd gehouden is compleet vervallen. Het lijkt momenteel eerder op een rioolgoot met rare vormen en wegen erin.  

Rio de Janeiro in 2016 maakt het niet beter. Zo is bijvoorbeeld het Olympisch zwembad compleet verlaten. Het zou oprecht een plek kunnen zijn waar gevangenen bewaard worden. Er zou niemand vreemd van opkijken. Zo is er waterschade, komt er van alles tussen de stoelen en muren vandaag en mist het gewoon de sfeer die het ooit had.  

Betekent dit dat de Olympische spelen dan volledig moeten stoppen? Nee, uiteraard niet! Het is en blijft fantastisch om de beste atleten ter wereld het tegen elkaar op te zien nemen. Maar hoe kunnen we het dan beter aanpakken? Een vaste plek waar de spelen gehouden zouden worden zou ideaal zijn. Zo hebben de stadions en andere faciliteiten een vaste waarde, want ze worden opnieuw gebruikt. En wees nou eerlijk, zou jij er iets van merken als de spelen nou in Parijs waren of in Sydney? Ik denk het niet.  

Kenners wijzen Los Angeles als ideale plek aan als vaste host van de Olympische Spelen. Zo zijn er in Los Angeles al vele faciliteiten, aangezien ze veel sportteams hebben. Ook heeft Los Angeles de infrastructuur om de atleten te vervoeren. Er is ook voldoende ruimte voor accommodatie. Kortom een ideale plek voor de zomerspelen.  

Het houden van de Olympische Spelen heeft vele voordelen. Zo zullen de gebouwen niet snel vervallen, want ze worden later opnieuw gebruikt. Het scheelt een hele hoop kosten, want de faciliteiten hoeven maar één keer gebouwd te worden. Als laatste is het ook beter voor het klimaat, want er hoeft minder gebouwd en gereisd te worden. 

Daarom pleit ik voor een Olympische Spelen op een vaste plek!

Bron foto: ANP/Iris van den Broek

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55