Promotie naar KKD gewoonweg niet aantrekkelijk voor Tweede Divisie teams

TILBURG – De Keuken Kampioendivisie is de enige betaald voetbalcompetitie in Europa waar geen degradatie mogelijk is. Al een tijdje is dat een punt van discussie. Waarom is er geen promotie en degradatieregeling tussen de Keuken Kampioendivisie en de Tweede Divisie? Nou, omdat het gewoonweg niet aantrekkelijk is voor amateurclubs om te promoveren naar het betaald voetbal. 

Zo sprak EyDaily met verschillende woordvoerders van clubs die momenteel uitkomen in de Tweede Divisie. Het eerste probleem dat de clubs aangeven, is dat ze met een compleet nieuwe selectie moeten komen. De KNVB verplicht clubs namelijk om alle spelers een fulltime contract aan te bieden op het moment dat een club betaald voetbal gaat spelen. Naast dat dit in de kosten aardig oploopt voor de clubs, is het voor een groot deel van de selectie niet haalbaar. Zo hebben verschillende spelers nog een baan of studeren ze nog en zijn ze niet bereid deze op te geven.  

Accommodatie 

Ook de huidige thuisbasis is voor een aantal clubs een probleem. Zo zullen er diverse veiligheidsmaatregelen getroffen worden door de clubs. Het aantal beveiligers zal omhoog moeten. Het is daarnaast ook gewoonweg niet te regelen voor clubs dat alleen het eerste speelt en dat de jeugdteams die dag niet spelen. “We spelen momenteel onze wedstrijden op de zaterdag. Als we ooit in de positie komen dat we kunnen promoveren dan moeten we onze wedstrijden op vrijdag of maandag gaan spelen. Daarnaast kunnen we dan maar een wedstrijd spelen: de wedstrijd van het eerste. Alle andere wedstrijden van bijvoorbeeld de jeugdteams kunnen op die dag niet gespeeld worden. Wij zijn een grote amateurvereniging. Het valt gewoonweg niet in te passen als we betaald voetbal spelen”, vertelt een woordvoerder van Tweede Divisieteam FC Lisse.  

Aantrekkelijker 

Volgens GVVV is amateurvoetbal op de manier zoals het nu gaat ook aantrekkelijker. “Wedstrijden tegen tegenstanders uit de regio zijn aantrekkelijker dan bijvoorbeeld een wedstrijd tegen FC den Bosch of Telstar”, vertelt de woordvoerder van de Veenendaalse club. Een groot deel van de clubs die momenteel in de Tweede Divisie speelt, komt uit of ligt in de buurt van de randstad. De lokale wedstrijden brengen meer sfeer met zich mee voor fans, dan een wedstrijd tegen VVV-Venlo uit. 

Geen sprookje 

Ondanks dat het niveau van de bovenkant van de Tweede Divisie en de onderkant van de Keuken Kampioen Divisie nagenoeg gelijk is, lijkt het er voorlopig niet op dat een Luton Town-achtig sprookje in Nederland reëel is. Zolang promotie naar het betaald voetbal niet voordelig en aantrekkelijk is voor amateurteams, zal de Nederlandse voetbalpyramide nog wel even dicht blijven. 

Bron foto: ANP/Gerrit van Keulen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...