Steeds meer voetbalwedstrijden worden gestaakt: ‘spelers accepteren rol scheidsrechter niet’

Het aantal stakingen in het amateurvoetbal is in het afgelopen seizoen met 10 procent gestegen ten opzichte van het seizoen daarvoor, dat meldt de KNVB. Van de zo’n 780.000 gespeelde wedstrijden zijn er 1864 geëindigd in een staking. Sportpsycholoog Joris Naber zegt dat het voetbal een voorbeeld zou moeten nemen aan het rugby. “Daar heeft de scheidsrechter nog autoriteit, een rol om het spel te leiden.”

Dat scheidsrechters steeds meer wedstrijden staken is voornamelijk doordat spelers beslissingen van de scheidsrechter niet kunnen accepteren zegt de KNVB. Daarnaast komen racisme, discriminatie en scheldpartijen ook veel voor. Dat het bij rugby wel mogelijk is om gezag te hebben als scheidsrechter is een cultuurdingetje, zegt Naber.

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen worden vaak vanaf een jaar of zes al geselecteerd of ze bij de goede of slechte horen. “Het is beter als ze tot een jaar of acht spelend in de sport zijn”, vertelt Naber. “Wanneer kinderen van kleins af aan al leren dat je moet presteren en plezier helemaal geen grote rol speelt, wordt het vaak beladen.’’ Dit leidt tot frustratie, dat vaak wordt geuit op andere medespelers, tegenstanders en in vaak gevallen de scheidsrechter, vertelt hij verder. ‘’Het is belangrijk dat kinderen ervan bewust worden dat het ook gewoon een leuk spel blijft.’’

Handje helpen

Dit seizoen is er een nieuwe regel toegepast, waarbij alleen de aanvoerder nog mag praten tegen de scheidsrechter. Je kunt dan bestraft worden met een gele kaart. Naber vindt het een goede zet van de KNVB. “Zo kun je de scheidsrechter in zijn rol als spelleider laten.’’

Wanneer een speler een zwaardere schorsing staat te wachten bij de KNVB is er ook de mogelijkheid om een traject bij Bureau Halt aan te gaan. De KNVB wil er zo voor zorgen dat jongeren leren in te zien waar hun gedrag vandaan komt. Naber ziet wel de maatschappelijke bijdrage van het traject bij Halt, maar benoemd dat clubs binnen hun eigen perken ook hun spelers iets kunnen opleggen. “Er zijn altijd vrijwillige handjes nodig op verenigingen.”

De sportieve driehoek tussen ouders, coaches en spelers is ook een verbeterpunt. De sportpsycholoog geeft als suggestie een evaluatie tussen ouder, kind en coach, dit ter verbetering van de speler als idividu. “De prestatiekant van het voetbal is natuurlijk belangrijk, maar de sociaal-emotionele kant is net zo belangrijk.’’ Aldus de sportpsycholoog.

Geselecteerd door de redactie

PSV en Feyenoord stellen teleur in het nieuwe Champions League Seizoen 

Het vernieuwde Champions League seizoen is deze weer van start gegaan. PSV speelde op woensdagavond een uitwedstijd tegen Juventus. Feyenoord nam het op donderdagavond in de Kuip tegen het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso. 

Deel dit bericht

Lees verder

Christels chocoladecafé bestolen, bepoept en beklad: “Ik ben boos en moedeloos.”

Het chocoladecafé van Christel de Jonge-Sparla staat midden op...

Brabant ruimt op tijdens World Cleanup Day

‘’Help de natuur!’’, dat is het thema van de...

Jongste burgemeester van Nederland wil inwoners aanspreken met vlogs: ‘Ik wil dit kantoor uit.’

Teun Heldens (31) mag zich sinds februari dit jaar...

PSV en Feyenoord stellen teleur in het nieuwe Champions League Seizoen 

Het vernieuwde Champions League seizoen is deze weer van start gegaan. PSV speelde op woensdagavond een uitwedstijd tegen Juventus. Feyenoord nam het op donderdagavond in de Kuip tegen het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso.