Titanenstrijd gaat door in de modder: Van Aert vs. Van der Poel

Inmiddels is het seizoen voor de veldrijders al lang en breed begonnen. De Wereldbeker, Superprestige én X2O trofee, drie verschillende wedstrijdreeksen met allemaal een eigen klassement, lopen dwars door elkaar heen en volgen elkaar in de weekenden van dag tot dag op. Waar het voor de ene renner op zaterdag zwaar is en hij kansloos achtergelaten wordt door de concurrentie, is er voor hem op zondag de hoogste trede van het podium weggelegd.

Een seizoen om je vingers bij af te likken, zo ziet Niels Bastiaens van wielerplatform Wielerflits. De Belgische sportjournalist is gespecialiseerd in veldrijden. Samen met zijn collega Zeger Schaeken neemt hij de discipline voor zijn rekening. In een sport die in de tijden van Sven Nys gedomineerd werd door een alleenheerser, is daar in de afgelopen jaren toch verandering in gekomen. Zo ook weer dit jaar.

Spektakel

Er zijn talenten die doorbreken en het opnemen tegen de gevestigde orde, terwijl de echte kanonnen als Wout van Aert en Mathieu Van der Poel zich nog nauwelijks gemengd hebben. Bastiaens kijkt zijn ogen uit. “Ik vind het één van de leukste crossseizoenen in jaren. Er zijn zoveel verschillende winnaars geweest, ook nog van verschillende ploegen. Dat maakt de wedstrijden ook echt leuk. Er zijn een aantal jonge mannen bijgekomen die de stap naar de top hebben gezet. Mannen als Nys en Ronhaar, maar ook Nieuwenhuis” Naast de nieuwe aanwas, is ook de oude garde nog niet uit het veld geslagen. “Anderzijds zijn namen als Iserbyt en Van der Haar aan de top gebleven. Die top is zo enorm breed geworden. Je kan voor de wedstrijd zelf niet zeggen wie er gaat winnen, waar dat een aantal jaar geleden vaak wel anders was”

Oudgediende en veldrijder pur sang Eli Iserbyt draait wederom een topseizoen en staat in alle drie de wedstrijdreeksen boven in het klassement. Is hij dan echt zo sterk of spelen er meer factoren mee? “Iserbyt is tussen al die verschillende winnaars toch de meest constante factor, hij slaat ook geen enkele wedstrijd van betekenis over, hij staat er echt elke wedstrijd”, vertelt Bastiaens. “Waar andere toppers hier en daar een wedstrijd links laat liggen en rust neemt, doet Iserbyt dat voorlopig niet omdat hij inzet op die regelmatigheidsklassementen. Hij is wel de man van de eerste seizoenshelft”

Wel ziet de Belgische wielerkenner een smetje op de deelname-consistentie van Iserbyt. Waar de spanning in de crossen onuitputbaar lijkt, is die in de klassementen is ver te zoeken. “Iedereen heeft begrip hebt voor de renners die hier en daar in wedstrijd skippen. Het maakt wel dat al die regelmatigheidsklassementen waar dat wij een jaar of vijf geleden altijd reikhalzend naar uitkeken, een kleinere waarde hebben gekregen. Iserbyt gaat die nu allemaal winnen, omdat hij als enige die allemaal rijdt. Als dat al voldoende is om een klassement te winnen, haalt dat toch een beetje de waarde van de regelmatigheidsklassementen naar beneden denk ik”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

ZALTBOMMEL – Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis in actie op het Plieger NK veldrijden in Zaltbommel. ANP BAS CZERWINSKI

Nederland – België

Zoals ieder jaar keert zowel Van Aert als Van der Poel terug naar zijn roots om door de modder te ploegen terwijl het wegseizoen stilligt. Beiden hebben hun eerste en tot nu toe enige cross van het seizoen, in Essen en Herentals respectievelijk, met overmacht gewonnen. Op vrijdag 22 december zullen de twee toppers voor het eerst tegen elkaar koersen bij de Zilvermeercross in Mol. De start van een achtdelig duel dat zich binnen een maand af zal spelen. Hoewel geen van de twee in een onderling duel bewust de ander zal laten wegrijden, zijn de twee met een hele andere voorbereiding en instelling aan het seizoen begonnen.

De Belgische superster lijkt zich toch vooral bezig te houden met het wegseizoen en ziet derhalve ook af van het WK. Van der Poel staat daarentegen juist te popelen om records te vestigen. Op de vraag wie het onderlinge duel gaat winnen, neigt Bastiaens iets meer in de richting van de Nederlander. “Wout heeft de laatste jaren op de weg gevoeld dat hij vaak in de voorjaarsklassiekers een tikkeltje tekortkwam, waardoor hij nu toch wel eens alles op het wegwielrennen wil zetten. Zijn coach heeft ook gezegd dat hij niet per sé voor de goede resultaten in veldritseizoen gaat, maar het meer voor de continuïteit en training is, dus ik verwacht persoonlijk iets minder van Wout dit jaar”

De huidige wereldkampioen hoeft dus niets van zijn eeuwige rivaal te vrezen tijdens het WK in Tsjechië. Nog een jaar in de regenboogtrui ligt andermaal in het verschiet. “Mathieu heeft aangeven dat hij voor een nieuwe wereldtitel in het veldrijden gaat. Die gaat zich wel er vol voor inzetten. Als hij nu het WK wint, is dat zijn zevende keer. Dat kan een record zijn en dat is één van zijn doelen in zijn carrière”, tekent Bastiaens op. In Mol zal duidelijk worden hoe de twee zich tegenover elkaar verhouden en gaat de eerste mentale tik uitgedeeld worden.

Een dag later in Antwerpen gaat de Brit Tom Pidcock zich ook in de strijd mengen. De allrounder, die eveneens het gros van het jaar op de weg vertoefd, zal zich met alles wat ie heeft in zes van deze duels storten. De Britse wereldkampioen mountainbike werd zaterdag in Herentals nog uit de wielen gereden werd door Van der Poel. Een dag later klopte hij in Namen de Nederlanders Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis, om zijn eerste zege van het seizoen in de wacht te slepen.

Programma Wout van Aert vs. Mathieu van der Poel. bron:Wielerflits.nl

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55