Besmettingen stijgen: is er een terugkeer van het coronavirus op komst? 

Op 18 augustus werd bekendgemaakt dat er voor het eerst sinds de corona uitbraak geen coronapatiënten meer op de IC’s lagen. Ondanks dat is er tóch een stijging te merken in het aantal ziektegevallen. Is een terugkeer van het coronavirus aanstaande?

Vanaf februari 2020 was er aanhoudend minstens één persoon met COVID-19 op de intensive care. Maar kortgeleden vertrokken de laatste coronapatiënten van de IC’s. Er is echter duidelijk een stijging van het aantal mensen met klachten te zien, vertelt Harald Wychel, woordvoerder infectieziektebestrijding van het RIVM: “Er is een stijging te herkennen in de afgelopen dertig dagen.”

Geen paniek 
Harald Wychel spreekt van een stijging, maar ziet ook dat dat niet te vergelijken is met de voorgaande jaren. “Ondanks de lichte stijging vanaf de zomer staan we er nog lang niet voor zoals we er vorig jaar maart voorstonden. Het is veel heftiger geweest en de zorg kan het nu gewoon aan.” Harald vertelt over de subvarianten die niet ziekmakender blijken te zijn. “We zijn nu al een tijdje bekend met de Omikron variant. Die bevatten XXB-subvarianten en die zijn niet ziekmakender. De virushoeveelheden in het rioolwater stijgen en ook zien we een stijging bij de infectierader, maar we houden het goed in de gaten.”

Intensive Cares 
In de ziekenhuizen blijft het tot op heden rustig. “We merken er gelukkig weinig tot niets van in het ziekenhuis.” Er liggen dus geen patiënten met corona op de IC, vertelt Wim Pleunis, woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Volgens hem heeft dat een duidelijke oorzaak. “Dat patiënten met corona niet in het ziekenhuis komen, is waarschijnlijk te danken aan de vaccinaties en de opgebouwde groepsimmuniteit.” Ook het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet geen reden tot paniek. “In onze analyses kijken we naar de bezetting van de IC’s. Hierin zien we geen stijging,” aldus Hoofd Coördinatie en informatie Tjitse Tabak.

Logische verklaring 
Volgens Harald van het RIVM heeft de stijging een duidelijke oorzaak. ”Dat heeft écht te maken met het seizoen effect. We komen weer in een periode dat mensen ’s avonds niet meer buiten op een terras zitten, maar waar mensen binnen zitten waar minder geventileerd wordt,” aldus Harald die de stijging dus vooral wijdt aan de seizoenswisseling.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...