Regionale apotheken komen in actie: “We hadden nooit durven hopen op deze aantallen”

In Nederland heerst er al langer een tekort aan geneesmiddelen. Patiënten wachten langer op hun medicijn en apotheken zitten met de handen in het haar. Landelijke Eerstelijns Farmacie (LEF) bedacht daarom een actieweek om dit tegen te gaan. Tussen 30 oktober tot en met 3 november riepen ze regionale apotheken massaal op om zich aan te melden en samen sterk te staan voor de zorg van de patiënten. Met ruim 25.000 aanmeldingen, bracht de actieweek meer dan verwacht.

“We hadden nooit durven hopen op deze aantallen”, zegt Marian Stoks, bestuurslid van LEF. Het initiatief kwam vanuit regionale apothekers, die wilden weten over welke aantallen het nu gaat. Patiënten en apotheekassistenten konden door middel van een vragenformulier aangeven waar ze tekort komen als het gaat om de leveringen van medicijnen. Hierdoor krijgen apotheken een beter beeld van het probleem dat al jarenlang speelt.

Veel patiënten krijgen steeds vaker een ander doosje, ze moeten langer wachten op hun medicijn of ze moeten een dosis overslaan. “Waar we ons uiteindelijk zorgen over maken is dat het niet ondenkbaar is dat een antibiotica niet leverbaar is, wat enorme gevolgen kan hebben op de patiëntveiligheid.”

Onder de aandacht

Volgens Stoks is het de bedoeling dat het probleem wordt aangekaart, om duidelijk te maken dat dit een probleem is wat nu opgelost moet worden. “We hopen hiermee dat we bij de politiek, de Nederlandse zorgautoriteit en de desbetreffende partijen, de urgentie kunnen aantonen”, vertelt Stoks. “We kunnen in Nederland ervoor zorgen dat wat er op de markt komt, ook het maximaal haalbare is.”

Beleid

De oorzaak van het medicijntekort is niet alleen de lage prijzen van de medicijnen, maar ook dat bijna alle grote zorgverzekeraars in Nederland een volledig preferentiebeleid hebben. Dat betekent dat voor bepaalde stoffen alleen een bepaald merk geleverd mag worden. Door dat beleid zijn er minder merken leverbaar en dat zorgt voor een verschraling in de Nederlandse markt. Stoks verteld dat er nu meer dan 500 soorten medicijnen niet leverbaar zijn. Ze zegt: “We merken dat we te weinig zorg kunnen brengen, wat een hoop druk oplevert.”

Resultaten

Vanwege de vele aanmeldingen is er meer mankracht nodig om de exacte resultaten te krijgen. “We dachten met een data-analist er achteraan te gaan, maar met zoveel gegevens is dat niet te doen.” LEF gaat het goed analyseren en zetten op een rijtje om welke soorten medicijnen het gaat. “Het allerbelangrijkste is hoe de patiënten hier naar kijken, want zij zijn degene die het meest geraakt worden.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55