Wijn zal voorlopig prijs behouden ondanks lage productie

Publicatiedatum:

Ondanks dat we dit jaar de laagste productie in zestig jaar kunnen verwachten, zal de wijn niet duurder worden. Dat is de voorspelling van wijnkenner Ilja Gort . “De supermarkten hanteren ook nog een psychologische grens.”

De wijnindustrie kampt dit jaar met de laagste productie in zestig jaar tijd. “Op het zuidelijk halfrond zal de wijnproductie naar verwachting ver onder de cijfers van 2022 liggen. Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië werden allemaal zwaar getroffen door ongunstige weersomstandigheden. De enige uitzondering is Nieuw-Zeeland, het enige land met een productieniveau in 2023 dat boven het vijfjarig gemiddelde ligt”, vertelt de brancheorganisatie OIV.

Oorzaak

De oorzaak daarvan is duidelijk: “Klimaatverandering”, vertelt Gort in Goedemorgen 100% NL. Ilja Gort heeft zelf een wijngaarden in Frankrijk en heeft hier al langer last van. “Die veranderingen zitten ons al jarenlang dwars, maar het zuidelijk halfrond begint er nu ook last van te krijgen”.

Prijs blijft hetzelfde

Ondanks de verminderde productie zullen de supermarkten nog niet gelijk de prijzen omhoog gooien, verwacht de wijnproducent. “De supermarkten hanteren ondanks het aanbod, ook een psychologische grens”, legt Gort uit. Hiermee bedoelt hij dat mensen maar een bepaald bedrag willen uitgeven aan een fles. “Wijn is binnen een paar jaar tijd al van vijf euro naar zeven euro gestegen. Voor veel mensen is dat niet meer te betalen”.

Nederlandse wijn wordt beter

De klimaatveranderingen in Frankrijk zijn voor Gort geen reden voor een verhuizing naar Nederland. “Ik zou hier voor gek lopen met mijn petje”, grapt Gort over zijn Franse baret. Wel moet hij toegeven dat de Nederlandse wijn steeds beter wordt. “Negen jaar geleden was je ramen wassen het beste wat je met die wijn kon doen. Tegenwoordig is het echt hele lekkere wijn”.

Toch wil Gort zijn wijndruiven nog een hart onder de riem steken. “Lieve druifjes, het komt allemaal goed!”, sluit hij af.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...