Wereld Bloeddonordag 2024: een prikwaardige dag

We zijn allemaal verschillend, maar we hebben één ding gemeen: het bloed dat door onze aderen stroomt. Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag, een dag die draait om het creëren van bewustwording rondom het doneren van bloed en het bedanken van donors. Ook bij Ey!Daily hebben wij ons steentje bijgedragen.

Dit jaar staat de feestdag in het teken van solidariteit en het samenbrengen van gemeenschappen om levens te redden. Terwijl landen over de hele wereld evenementen en campagnes organiseren, blijft de boodschap duidelijk: elke bloeddonatie telt en kan het verschil maken tussen leven en dood.

Eerbetoon aan Landsteiner

Sinds 2004 is 14 juni door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot Wereld Bloeddonordag. Op deze dag wordt ook de verjaardag van Karl Landsteiner gevierd. “Hij ontdekte in 1901 de bloedgroepen en dat deze goed moeten matchen om ongewenste reacties van het lichaam te voorkomen. Dankzij zijn werk is bloedtransfusie nu een levensreddende behandeling”, vertelt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van Sanquin. In 1930 ontving Karl Landsteiner de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Het belang van bloed- en plasmadonaties

In Europa zijn er meer dan vijftien miljoen donors, waaronder 400.000 Nederlanders. Het is mogelijk om bloed of plasma te doneren. Sanquin geeft aan dat er in totaal ruim 731.731 keer per jaar gedoneerd wordt.

Bloeddonaties worden door de Bloedbank opgesplitst in verschillende componenten. Elk van deze componenten heeft specifieke functies in het lichaam. Naast transfusies worden bloedbestanddelen ook ingezet voor andere medische doeleinden.

Plasma dat gedoneerd wordt, wordt voornamelijk gebruikt om plasmageneesmiddelen te maken. Deze medicijnen zijn erg belangrijk omdat ze gebruikt worden bij de behandeling van patiënten met problemen met hun afweersysteem of bloedstolling.

De vraag naar plasma geneesmiddelen groeit snel, met een jaarlijkse toename van ongeveer 7%. In tegenstelling daartoe blijft de vraag naar bloedproducten nu stabiel, nadat deze eerder aanzienlijk was gedaald. Van Hasselt vertelt: “Deze daling was vooral te danken aan verbeteringen in medische behandelingen en methoden om bloed te sparen, zoals het opvangen en hergebruiken van eigen bloed, wat tegenwoordig veel vaker gebeurt dan dertig jaar geleden.”

Bloeddonors worden mooi in het zonnetje gezet

Bij de bloedbank in Eindhoven, naast het Maxima Medisch Centrum, heerst er voor de speciale dag een gezellige sfeer. Donors worden verwelkomd over een rode loper en overal hangen er ballonnen rond waar ‘bedankt donors!’ op staat. Een zuster loopt rond met chocolade bonbons voor de donors: ‘’speciaal voor vandaag hé’’, vertelt ze. Kinderen die mee zijn met hun ouders die donors zijn spelen bij de wacht-tafels in de ruimte rond. 

Wanneer een donor opstaat uit zijn stoel, bedankt een van de zusters hem met een brede glimlach en wordt hem gevraagd of hij nog even aan de tafel wil zitten met een koffie om even bij te komen van de bloedtransfusie. 

Een dokter vertelt dat het ook voor hen een speciale dag is: ‘’Deze mensen komen een aantal keer per jaar naar ons toe om hun steentje bij te dragen. Dat verdient natuurlijk al sowieso respect, maar vandaag op de Wereld Bloeddonordag wil ons team natuurlijk extra veel onze dank en trots laten blijken.’’

Onze bijdrage van vandaag

Ey! Daily verslaggever Thijmen heeft vandaag ook zijn eerste bloeddonatie gedaan. Of nou ja, eerste bloedtransfusie. Hij heeft nog nooit eerder bloed gedoneerd en volgens de regeling wordt eerst je bloed (en jijzelf ook!) gecontroleerd of het geschikt is om te doneren. Er worden vier kleine cilinders bloed afgenomen, die worden gescand op gezondheid. 

Na een medische vragenlijst te hebben ingevuld mag Thijmen een aparte kamer in om met een dokter de vragenlijst even door te nemen. Alle medische vragen op de lijst worden eerst nog even opnieuw gevraagd. Daarna wordt de bloeddruk gemeten en krijgt hij een klein prikje op zijn vinger waar bloed uitkomt, om de vochtigheid te checken. 

Als alles in orde is mag hij plaatsnemen in de donorstoel, naast de andere donoren. Er wordt naar beide elleboogholtes gekeken wat de beste plek is om te prikken. ‘’Span eens je vuist aan’’, instrueert de zuster Thijmen. Ze heeft een goede plaats gevonden en prikt hier een naald die gevuld wordt met bloed. Het bloed in de cilinders wordt gescand en over twee weken krijgt Thijmen te horen of hij verder mag gaan als bloed- of plasmadonor. 

We zijn erg blij dat ook wij van Ey!Daily ons steentje hebben mogen bijdragen op de Wereld Bloeddonordag 2024. Ben jij een bloeddonor of wil je misschien bloeddonor worden?

Benieuwd naar de eisen en het proces om bloeddonor te worden? Wij leggen je alles uit in onze explainer! Voor nog meer nieuwsitems, klik hier en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...