Aantal geslachtsziektes enorm toegenomen in Nederland

Uit een onderzoek van de Europese gezondheidsdienst ECDC is gebleken dat het aantal geslachtsziektes in Nederland is enorm gestegen. Het aantal gevallen syfilis is met 34 procent toegenomen, chlamydia met 16 procent en gonorroe met 48 procent. GGD Tilburg maakt zich zorgen over deze toenames.

Het ECDC spreekt hier over een “onrustwekkende stijging” en wil dat er meer aandacht wordt besteed aan preventie, seksuele voorlichting en toegang tot testen en behandelingen. Zij benadrukken dat “je laten testen op soa’s essentieel is, vooral als je nieuwe of meerdere sekspartners hebt. Het is ook belangrijk om je op tijd te laten behandelen, niet alleen om verdere verspreiding tegen te gaan, maar ook om complicaties te vermijden.”

“Uit onderzoek onder jongeren (Seks onder je 25ste – 2023) blijkt dat steeds minder jongeren bij een onenightstand een condoom gebruiken.” vertelt GGD Hart van Brabant. De GGD ziet in de regio Hart voor Brabant een stijging in het SOA-vindpercentage van 27% in 2023 ten opzichte van 19% in 2019. Dit is het percentage van de consulten bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) waarin één of meer soa gevonden is.

De GGD hoopt voor volgend jaar deze percentages te verminderen. Volgens de GGD zijn er meerdere initiatieven om mensen preventief te voorlichten over veilige seks. Het zou kunnen beginnen bij de Week van de Lentekriebels voor basisscholen en de Maand van de Liefde voor het voortgezet onderwijs. “In de regio voeren we jaarlijks rond de ‘back to school’- periode pr-campagne uit voor de doelgroep jongeren.” vertelt de GGD. Voor de hoge risicogroepen worden campagnes op maat aangeboden zoals bijvoorbeeld ‘Nu Niet Zwanger’, keuzehulpgesprekken en voorlichting over PrEP voor mannen die seks hebben met mannen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...
00:13:33