Aanschaf zonnepanelen blijft interessant voor huiseigenaren

Het nieuwe energiebeleid van Eneco heeft geen invloed op de vraag naar zonnepanelen. Dit stelt Joris Kerkhof, onafhankelijk Domein manager Energie. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft tussen de vijf en acht jaar, zelfs met de extra kosten die energiemaatschappij Eneco nu in rekening brengt. Volgens de econoom blijft de vraag naar zonnepanelen hierdoor ongeveer gelijk. 

De reden voor de beleidswijziging is de salderingsregeling: zonnepaneelhouders mogen hun extra opgewekte zonne-energie in de zomer ruilen voor dure energie in de winter. De kosten hiervan rekende Eneco door in haar algemene energieprijs. “We willen die gaan herverdelen, want klanten zonder zonnepanelen dragen nu een deel van de kosten”, aldus Rianne de Voogt, woordvoerder van Eneco. Voortaan betalen zonnepaneelhouders van de energiemaatschappij daarom 6 euro per maand extra. Vanaf de zomer wordt dit een vast tarief per teruggestuurde kWh in de zomer.

“Wil Eneco dat zonnepanelen aantrekkelijk blijven, dan kunnen zij terugleverkosten niet te hoog laten worden”, legt Kerkhof uit. “Als die wel te hoog zijn, dan heeft dat zeker een negatief effect op de verkoop van zonnepanelen.” Hij adviseert daarbij om zonnepanelen voor een lagere prijs aan te bieden. Eneco is echter niet van plan om nu reclame te maken voor de zonnepanelen. “Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. De investering erin is daarom nog steeds heel waardevol”, meent De Voogt. 

Dat zelf zonne-energie opwekken nog steeds interessant is, wordt bevestigd door gezinnen met zonnepanelen. Allemaal geven ze aan geen spijt te hebben van hun aankoop. Peter van Kol, vader in een gezin van vier, verwacht met negen zonnepanelen 3500 kWh van de benodigde 4500 kWh op te wekken. “Het gaat ons altijd veel minder geld kosten dan vanouds.”

 
Joury van der Griend, een starter, vindt het goed dat Eneco vanaf de zomer kosten per kWh gaat vragen in plaats van een vast bedrag per maand. “Overdag meer energie gebruiken wordt dan gestimuleerd.” Wel vindt hij dat de accu’s die zonne-energie opslaan, te duur zijn. “Voor ons zal de afweging eerder zijn wanneer het loont om een accu of elektrische auto aan te schaffen, dan de panelen uit te schakelen.” Kerkhof geeft ook aan dat accu’s aanbieden tegen gunstige prijzen de vraag naar zonne-energie laat toenemen. Het kabinet bekijkt jaarlijks of de terugverdientijd van de zonnepanelen tussen de vijf à acht jaar blijft.

Zonnepanelen op een starterswoning in Noord-Scharwoude (Foto:Luna Kos).

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...