Oplossingen voor de toename van werkdruk in Nederland

Nederlanders hebben steeds meer te maken met werkdruk. De komende 20 jaar blijft deze druk toenemen, blijkt uit onderzoek van ArboNed en HumanCapitalCare. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland, is een oplossing om te kijken naar de drie basisbehoeften van Nederlanders in hun werk. 

In 2023 meldden 11 procent meer mensen in Nederland zich ziek met stressklachten. Uit het onderzoek van ArboNed blijkt dat steeds meer Nederlanders te maken hebben met werkdruk. Ook werd er op dinsdag een adviserend beleid gepresenteerd door het gezondheidsinstituut RIVM en TNO. Het beleid gaat over het voorkomen van werkstress. 

Oorzaken van toename 

Oorzaken van de toenemende werkdruk is de tekorten op de arbeidsmarkt, de vergrijzing en het combineren van mantelzorg met werk. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland, heeft werkstress niet alleen te maken met de organisatiekant. “Werkstress heeft ook te maken met het individu zelf. In hoeverre jij om kan gaan met stress en in hoeverre jij copingstrategieën kunt hanteren om met werkstress om te gaan,” 

Ook heeft het te maken met disbalans van datgene wat je moet leveren en de vrijheden die je hebt in je werk. “Als dat uit balans is, dan ervaar je stress,” aldus Van de Ven. 

Oplossingen 

Verklaring van de toenemende druk kan zijn dat er niet gekeken wordt naar de drie basisbehoeften op werk: je competent voelen, autonomie hebben en je verbonden voelen. Volgens Van de Ven moet hieraan gewerkt worden om de werkstress te verminderen. “Mensen moeten worden ingezet op plekken waar ze het goed doen,” aldus van de Ven. 

Opvallend genoeg zijn bedrijven op dit moment vooral bezig met de individuen te helpen om te gaan met stress. Terwijl het volgens Van de Ven een betere oplossing is om te kijken hoe wij onze banen hebben ontworpen en hoe wij ze kunnen maken om geen werkstress uit te lokken. “Het is ook belangrijk te kijken naar hoe werken wij met elkaar samen en zijn onze banen in balans? Dus kunnen mensen daarin doen wat ze goed kunnen? Zijn ze ingezet op hun talenten?” 

Technologie in de toekomst

De komende 20 jaar zal ook de technologie steeds beter worden en daar zou dan ook een oplossing kunnen liggen. “Ik denk dat we heel veel nog uit technologie kunnen halen. Als je technologie inzet op de saaie, vieze en gevaarlijke banen. Dan houd je waardevol werk over wat mensen dus ook leuk vinden om te doen.” aldus Van de Ven. 

Uitgelichte: ANP/ Rob Engelaar

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...