Daling dagvlinders brengt ecosysteem uit balans

De populatie dagvlinders is tussen 1992 en 2023 gehalveerd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en De Vlinderstichting. In 2023 bereikt de Nederlandse vlinderpopulatie het laagste niveau. Deze daling is niet alleen te zien bij zeldzame en kwetsbare soorten, maar ook bij voorheen veel voorkomende soorten. Dit heeft een weldegelijke impact op het Nederlandse ecosysteem, vertelt Kars Veling, werkzaam als ecoloog bij De Vlinderstichting.

“Vlinders behoren tot de insecten. Insecten staan onderaan de ladder, net boven de planten”, vertelt Veling. “Als deze laag van het ecosysteem verdwijnt, heeft dit nadelige gevolgen voor alles wat hiervan afhankelijk is. Denk aan de plantengroei die te maken heeft met obstakels waardoor ook boeren last hebben. Ook de dieren die afhankelijk zijn van insecten lopen tegen problemen aan.” Als voorbeeld noemt Veling hierbij koolmeesjes. “Als je kijkt naar de jongen in het nestkastje van de koolmees eten deze duizenden rupsen per dag. Als er minder vlinders zijn, zijn er ook minder rupsen. Dit betekent dat er minder voedsel beschikbaar is en dat er minder vogels groot worden. In het voorjaar, rond april en mei, merk je dit terug.” Legt Veling uit. “Er zullen meer insecten plagen ontstaan omdat er te weinig insectenetende vogels zijn, waar het koolmeesje een voorbeeld van is. Het evenwicht van de voedselketen wordt dus verstoord.” Aldus Veling. 

De reden achter de dalende cijfers heeft te maken met het intensieve landgebruik van Nederland, claimt Veling. “Landbouw is enorm intensief en veel terreinen worden in beslag genomen door woningbouw en door wegen. Dat zijn allemaal zaken waar je zo vlug niets aan kan doen.” Maar Veling vertelt ook dat ze met het project ‘Kleurkeur’ op korte termijn bezig zijn met oplossingen.“Bermen worden vaak op de verkeerde manier gemaaid waarbij je in een klap alle bloemen kwijt bent, en dus ook de vlinders die hier zitten. Bij ‘Kleurkeur’ zijn we met provincies, gemeenten, aannemers en waterschappen bezig om het bermbeheer te veranderen.” Ook is de vlinderstichting bezig om particuliere tuinen vlindervriendelijker te maken. “Als je je tuin groen houdt en hierbij inheemse planten plaatst, hebben vlinders daar profijt van. Je redt ze hier niet mee maar je bent zeker een deel van de oplossing.” Aldus Veling.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...