Dreigingsniveau in Nederland niet omhoog na aanslag Moskou 

Nederland verhoogt het dreigingsniveau voor terrorisme niet, in tegenstelling tot Frankrijk. Dit land verhoogt het niveau tot maximaal naar aanleiding van de aanslag van een tak van Islamitische Staat (ISIS) in een concertzaal in de buurt van Moskou. Dit gebeurt als er een concrete dreiging is, die Nederland nu niet heeft. 

“Het dreigingsniveau van Nederland staat nu op het een na hoogste niveau, dit betekent dat er nu geen directe aanwijzingen bestaan voor een op handen zijnde aanslagen. Als die er wel zijn dan gaat het omhoog.” Dit vertelt Jelle Postma, expert terrorisme en extremisme bestrijding en directeur van Justice for Prosperity. Het niveau is in december 2023 al verhoogd. “Hierdoor is er al extra alertheid opgetuigd in het systeem”, vertelt Postma. Ook houdt een verhoging in dat veiligheidsdiensten aangescherpt worden op afwijkende dingen en kunnen er extra capaciteiten worden vrijgemaakt.

“Frankrijk heeft wel directe informatie over verhoogde dreiging, zoals een concrete aanslag. En gaan dus naar het volgende niveau. Dat betekent in dit geval dat er ook extra zichtbare militairen worden ingezet”, aldus Postma. De premier Gabriel Attal liet op X de reden van de verhoging weten: “Gezien de claim van verantwoordelijkheid voor de aanval door Islamitische Staat en de dreigingen die boven ons land hangen, hebben we besloten om het Vigipirate-systeem naar het hoogste niveau te brengen.” Die directe dreiging wordt bevestigd door de Franse president Emmanuel Macron. Hij meldt dat ISIS-K al meerdere aanslagen probeerde te plegen in Frankrijk. 

Volgens De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), is de kans op een aanslag in Nederland reëel. Volgens Postma staat Nederland relatief hoog in de lijst. “Wij ervaren de laatste decennia helaas vaker dreiging uit het hogere lijstje. Dat komt omdat Nederland een relatief grotere speler is op het internationale toneel.”   

Volgens Postma zorgt de aanslag in Moskou niet direct voor een nieuwe golf aanslagen. Wel denkt hij dat de dreiging weer meer voelbaar gaat worden. “Voor ons in Nederland verwacht ik de komende periode meer beweging en onrust, maar we hebben, gezien het gestelde niveau 4, dus nu geen concrete dreiging.” 

FOTO: ANP/ Robin Utrecht

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...