Gitzwarte avond voor Oranje; loodzware loting wacht

Het Nederlands Elftal heeft de groepsfase op het EK voetbal in Duitsland met een flinke kater afgesloten. In de wedstrijd tegen Oostenrijk werd met 3-2 verloren.

Eerste helft
In een bomvol Olympisch stadion in Berlijn speelde Nederland de laatste poulewedstrijd op het EK. Bondscoach Ronald Koeman voerde drie wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd tegen Frankrijk. Donyell Malen verving Frimpong. Veerman kreeg de voorkeur boven Simons en Feyenoord-rechtsback Lutsharel Geertruida is de vervanger van Denzel Dumfries.

Oostenrijk en zijn bondscoach staan bekend om het hoge druk zetten en vroeg toeslaan in de wedstrijd. Ook in de wedstrijd tegen Oranje was dit het geval. Een strakke voorzet van de Oostenrijkers kwam ongelukkig op de voet van Donyell Malen. De bal viel pardoes achter doelman Bart Verbruggen.

Oranje wist de eerste helft allesbehalve een vuist te maken en was een schim van het elftal van de voorgaande wedstrijden. Ronald Koeman zag het met lede ogen en besloot hard in te grijpen. Joey Veerman werd in de dertigste minuut naar de kant gehaald en werd vervangen door Xavi Simons. Deze wissel zorgde direct voor de nodige bravoure in het team van Koeman.

Vlak voor het rustsignaal kreeg het Nederlands Elftal nog een opgelegde kans. Een goede, individuele actie eindigde voor de voeten van middenvelder Jerdy Schouten. De bal werd geblokkeerd door de Oostenrijkse verdediging en wist het doel niet te bereiken.

Tweede helft
Een donderspeech van Ronald Koeman was nodig om Oranje op scherp te zetten. En het op scherp zette dat gebeurde. 2 minuten in de tweede helft wist Nederlands Elftal direct de stand gelijk te trekken. Cody Gakpo schoot met een bekeken bal de 1-1 tegen de touwen. Een veel sterker Oranje wist de tweede treffer niet te maken en kreeg de deksel hard op de neus. Werkelijk uit het niets maakte de Oostenrijkers 2-1.

Een kwartier voor tijd krijgt Memphis uit een voorzet van Xavi Simons de bal op z’n borst en volleert hem fabelachtig achter de doelman van Oostenrijk. Een gelijkspel was genoeg voor Oranje om een minder sterke tegenstander tegen te komen. Het scenario werd als maar rooskleuriger voor Oranje, nadat Polen op gelijke stand kwam met Frankrijk.

Heel lang kon Nederland alleen niet genieten van deze tussenstand. Uit een vlot lopende aanval wist aanvaller Sabitzer knap raak te schieten en daarmee de 3-2 op het bord te schieten. Nederland wist geen vuist meer te maken en de stand bleef onveranderd.

Door deze eindstand is Nederland als derde geëindigd. Oostenrijk is groepswinnaar en Frankrijk eindigt op de tweede plaats.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!