Vuurwerktraining voor honden: “De angst komt meestal van harde knallen en het onverwachte.”

Het is november en de eerste knallen van vuurwerk zijn alweer op straat te horen. Voor een deel van de bevolking levert dit irritatie op. En niet alleen omdat ze zelf bang zijn voor vuurwerk, maar ook vanwege hun huisdieren. Karen Mulders van opleidingscentrum en hondenschool Happy Tails en dierenarts Mara van Medpets vertellen over hun ervaringen met vuurwerktraining. 

Hoe de vuurwerktraining voor honden wordt gegeven, is voor iedere hondenschool anders. Mulders vertelt dat de vuurwerktraining bij Happy Tails niet alleen is bedoeld voor honden die bang zijn voor vuurwerk, maar ook voor honden die juist niet bang zijn voor vuurwerk. Tijdens deze training is de bedoeling dat de honden gewend raken aan de geluiden, de geur en het zien van vuurwerk. Mara vertelt: “Dit werkt het ‘makkelijkst’ als je hond het geluid nog niet kent en er nog niet bang van is.” 

Een training kan weken tot maanden duren en is niet alleen voor honden. Ook hun baasjes kunnen leren hoe ze hun hond het beste kunnen begeleiden naar hun behoeften. Dit is volgens Mulders erg lastig en er komt ook een enorme verantwoordelijkheid bij kijken.

Natuurlijk kan de training ook voor honden die al angst hebben ontwikkeld. Dit maakt de training wel lastiger, want als je hond schrikt van een soortgelijk geluid, ben je meteen weer terug bij af, zo zegt Mara. “Honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen voor steeds meer dingen bang worden. Dus eerst is het alleen vuurwerk, dan ook een brommer, dan ook nog een vrachtauto en uiteindelijk zelfs een deur die te hard dicht valt.” Daarom is het verstandig om de training altijd te doen onder begeleiding van een gedragstherapeut. Ook Mulders raadt aan de training altijd door een gedragstherapeut te laten geven. “Eventueel met een instructeur, maar diepgaande kennis van gedrag, therapiemethodes en leerprincipes is hierbij noodzakelijk.”

Copy paste 

“Ik zou vuurwerktraining altijd 1 op 1 geven, anders heb je de kans dat je hond schrikt van een reactie van een andere hond,” zegt Mara. Ze benoemt dat het geen goed idee is om bange honden bij elkaar in een training te zetten. “De kans is heel groot dat honden elkaars gedrag gaan kopiëren.” 

Mulders kijkt hier iets anders tegenaan. “Het training geven van honden kan prima binnen een groep, maar er moet dan heel goed naar de individuen en behoeften gekeken worden.” De kans dat honden gedrag en/of angsten van elkaar overnemen binnen een groep, is volgens Mulders niet zo groot. Tijdens de training zijn de honden voornamelijk bezig met hun eigenaren. 

Mara vertelt verder dat het wel zo kan zijn dat een hele stabiele hond een goed voorbeeld kan zijn voor een hele angstige hond. De stabiele hond laat zien dat er niks is om bang voor te zijn. “Dat zou mogelijk de vuurwerktraining ondersteunen.” 

Kalmerende middelen

“Het voorschrijven van kalmerende middelen heeft alleen zin in combinatie met gedragstherapie/vuurwerktraining”, aldus Mulders. Mara geeft aan zelf nooit kalmerende middelen voor te schrijven aan honden tijdens de jaarwisseling. Hierbij gaat het om sedatiemiddelen. Sedatiemiddelen maken dat je hond niet meer kan bewegen en dus daarom rustig is. Echter krijgt je hond wel alles mee wat er gebeurd. Ondersteunende angstremmende middelen zijn volgens Mara wel een optie. “Je moet dit echt met de nodige voorzichtigheid toepassen en altijd in overleg met je dierenarts.” Voedingssupplementen kunnen een kalmerend of rustgevend effect hebben. Deze ondersteunen, maar nemen nooit de volledige angst weg.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...