The Prodigy verandert na 26 jaar aanstootgevende songtekst, maar waarom?

The Prodigy bracht 26 jaar geleden ‘ smack my bitch up’ uit. De muziekgroep hield het refrein jaren lang vol, ondanks kritiek op de aanstootgevende tekst. De muziekgroep lijkt het refrein nu toch aangepast te hebben.

Op 24 en 25 November 2023 zong de nieuwe leadzanger Maxim Reality van The Prodigy tijdens shows in Londen, ‘change my pitch up’ in plaats van de oorspronkelijke zin ‘smack my bitch up’. De hit uit 1997 zorgde voor kritiek, critici vinden dat de band met het refrein huiselijk geweld verheerlijkt. In 2010 kwam ‘smack my bitch up’ zelfs naar voren als het meest controversiële nummer aller tijden, in een poll van de Performing Right Society.

Maar waarom besluit de band na 26 jaar de songtekst aan te passen? Steven Gilbers (universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen), heeft een expertise voor muziek en denkt dat het hoort bij een bredere trend: ‘’de Black Eyed Peas verving bijvoorbeeld ooit de tekst ‘Lets get retarded’ en Beyonce paste ‘Spazzin on that ass, Spaz on that ass’ aan omdat ze hiermee gehandicapten zou discrimineren.’’ Echter denkt Gilbers dat deze situatie uniek is: ‘’Van een groep als The Prodigy verwacht je niet zo snel, dat ze bezwijken onder de druk van politieke correctheid. Dus ik denk dat het onderdeel is van een trend, maar dit zag ik vooral binnen de popmuziek. En dus minder binnen het genre waar the Prodigy binnen valt. Dus ik denk dat het een volgende stap daarin is.’’

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...