ANP SANDER KONING
Volgens het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) stijgt het aantal vrouwelijke hoogleraren langzaam. De groei neemt toe maar minder snel dan voorgaande jaren. De organisatie vindt dit zorgelijk, maar ziet ook potentie.
In totaal zijn 27,6 procent van de hoogleraren vrouw. Dit is een stijging van 0,9 procent in vergelijking met vorig jaar. Toen was het totaal aantal vrouwelijke hoogleraren nog 26,7 procent. Volgens het LNVH is dit de laagste groei in acht jaar tijd.
Volgens Lidwien Poorthuis van het LNVH heeft de stagnatie verschillende oorzaken. De percentages liggen dichter bij het streefdoel van dertig procent en het is lastig daar overheen te komen. ”De normgroep gaat meer weerstand bieden omdat ze denken dat we er nu toch bijna zijn. Het wordt steeds moeilijker om de actiegerichtheid hoog te houden.” Volgens Poorthuis ligt er bij universiteiten ook meer nadruk op een bredere diversiteit. Ze focussen zich niet meer alleen op vrouwen maar ook op andere groepen. ”Dat is een goed iets en het is goed als het elkaar helpt maar we zien nu eerder een concurrentiestrijd ontstaan.”
Hoewel de cijfers langzaam stijgen is de organisatie niet geheel negatief. ”Wij maken ons zorgen maar wel met een positieve noot want we zien in de pijplijn dat er genoeg vrouwen zijn die de posities kunnen innemen. We hoeven ons geen zorgen te maken over het potentieel dat er is maar we maken ons wel zorgen over of die ook benut gaat worden. ” Dit zie je ook terug in het onderzoek van de organisatie. Daaruit blijkt dat 97 procent van de hoogleraren vervangen kan worden door een vrouw.
2045
Als de groei in deze lijn doorgaat wordt de evenredige man vrouw verhouding pas in 2045 bereikt. Om de groei weer opgang te brengen wil het LNVH dat de overheid, net zoals in 2017, extra geld vrijmaakt voor meer vrouwelijke hoogleraren. ”In principe is het geld niet het belangrijkste maar wat we met die tweede impuls wel kunnen doen is 200 extra vrouwelijke hoogleraren aanstellen, waardoor we de fifty fifty eerder bereiken. We willen daarom een financieel bedrag koppelen aan benoeming van vrouwen. Dat bedrag kunnen universiteiten dan gebruiken om de loonsverhoging die bij promotie naar hoogleraar hoort te kunnen compenseren.”
Op dit moment zijn er 3612 hoogleraren in Nederland. 2634 daarvan zijn man en 976 zijn vrouw. Ook is er een categorie overig. Die telt twee personen.