Wietproef in Tilburg en Breda: een stap naar een gesloten cannabisketen zonder illegaliteit

0
181

15 december ging in Tilburg en Breda de testfase met legaal gekweekte wiet van start. Het was de bedoeling dat dit ook in negen andere gemeentes zou gebeuren, maar daar begint de proef pas in 2024. Volgens beide gemeentes is het een succes als er een gesloten productieketen komt.

Door een gesloten keten te creëren kan alle hasj en wiet vanaf het begin van de kweek gecontroleerd worden. Nu worden deze producten onder een gedoogbeleid verkocht, maar zijn de kweek en levering nog illegaal. Door deze constructie kunnen de consument en de verkoper nooit precies weten wat ze in huis hebben. “Het experiment is geslaagd als we over een aantal jaren naar legalisering gaan en van die achterdeur af zijn. Dan hebben we betere en gezondere producten waarvan je weet wat je in je lijf stopt. Dat is nu niet”, zegt Irma Galama, woordvoerder van Gemeente Tilburg.

Ook burgemeester Paul Depla van Breda beschouwt het experiment als een succes als ze van de achterdeur af zijn. “We moeten een gesloten cannabisketen organiseren waar de illegaliteit van de productie en consumptie is uitgebannen. We moeten zicht kunnen houden op de productiewijze van de spullen die in de coffeeshops verkocht worden.”

Halfslachtig gedoogbeleid

Breda doet mee aan de proef, omdat ze niet blij zijn met het huidige beleid. “We zien als lokale bestuurders dat het huidige, halfslachtige gedoogbeleid failliet is. We willen naar een systeem waar geen illegale activiteiten meer nodig zijn. Nu mogen de producten die in de coffeeshops worden verkocht nog niet worden geteeld. Hierdoor ontstaat een illegale teelmarkt die wordt gedomineerd door criminelen’’, aldus Depla.

Bij Gemeente Tilburg kunnen ze zich vinden in de woorden van Depla. Ook voegt Galama dit over de testfase in het experiment toe: “Een voordeel van dit experiment in dit experiment is dat wij in Breda en Tilburg bepaalde leerpunten en ‘kinderziekten’ gaan ervaren.” Deze problemen kunnen dan al geïdentificeerd en opgelost worden als de grote proef begint.