Uitkomst klimaattop voor Extinction Rebellion als ‘mislukt’ bestempeld 

Vorige week hebben 198 landen tijdens COP28, de 28ste klimaattop, besloten om weg te bewegen van fossiele brandstoffen. Een stap in de goede richting, maar nog lang niet genoeg. Mariëtte Groots, woordvoerder van Extinction Rebellion, noemt de uitkomst van de top ‘mislukt’. 

Hoewel Groots het akkoord als ‘mislukt’ bestempelt, benoemt ze ook dat er tenminste wel iets bereikt is ten opzichte van vorige jaren. 198 landen zijn samen tot een beslissing gekomen, ondanks de verschillende belangen van elk land. Het akkoord wordt weliswaar als ‘historisch’ gezien. Dit is namelijk de eerste keer dat er wordt erkend dat het gebruik van fossiele brandstoffen een groot probleem is. Over dit probleem wordt al sinds de jaren 90 gepraat. 

Uiteenlopende reacties 

Voor Extinction Rebellion is dit nog lang niet genoeg. Groots legt uit: “Er zijn hele algemene bewoordingen gebruikt. Daardoor is alles heel vrijblijvend. Het plan is om pas over twee jaar te beginnen met weg bewegen van fossiele brandstoffen. De noodsituatie wordt nu niet genoeg aangepakt.” 

Eurocommissaris Wopke Hoekstra is een stuk positiever. Ook hij neemt het woord historisch in de mond. “De wereld heeft zojuist een historisch besluit genomen om een onomkeerbare transitie weg van fossiele brandstoffen in beweging te zetten.”, laat Hoekstra via X weten. Volgens Groots is het akkoord nog veel te onzeker: “Omdat er pas iets wordt afgesproken voor over twee jaar zijn er nog te veel uitgangsmogelijkheden. Landen die een groot financieel belang hebben bij fossiele brandstoffen kunnen over twee jaar terugkrabbelen, zeggen dat het hun niet gelukt is,” denkt Groots.  

Actievoeren  

Extinction Rebellion is een internationale beweging die zich veel zorgen maakt over het klimaat. Naar eigen zeggen strijden zij voor een ‘leefbare en rechtvaardige planeet’. Met hun protestacties halen ze regelmatig het nieuws. Op 30 december blokkeren ze de A10. Dit stond al gepland voor de uitkomst van de COP28 bekend was, om te protesteren tegen ING. ING investeert meer dan driekwart van al zijn energie-investeringen in fossiele energie. In de afgelopen jaren gingen miljarden euro’s naar kolen, olie en gas. 

Groots zegt dat ze de uitkomst van de COP28 zeker meenemen in het protest. Opvallend is dat Groots aangeeft dat het protest misschien niet was doorgegaan als ING na de uitkomst actie had ondernomen. “We hadden gehoopt dat ING na de klimaattop het afbouwen van hun investeringen zou aankondigen. Dit hebben ze niet gedaan en dus gaat het protest door.” De A10 blokkeren is een bewuste keuze geweest. Deze weg bevindt zich namelijk dicht bij het hoofdkantoor van ING. 

Concrete afspraken 

Groots is duidelijk over wat haar ideale uitkomst was geweest: “Er hadden al meteen bindende afspraken gemaakt moeten worden, niet een plan voor over twee jaar. Er zijn al zoveel jaren verstreken waarin plannen gemaakt konden worden. Al 28 klimaattoppen lang worden er geen directe afspraken gemaakt.” Ook nu laten de concrete gevolgen van de ‘historische’ klimaattop dus nog even op zich wachten. Extinction Rebellion is in ieder geval nog niet klaar met actievoeren.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...