Vijfde herdenking van tramaanslag in Utrecht: ‘De impact van de tramaanslag is niet te onderschatten’

Vandaag is een droevige dag voor Utrecht, het is precies vijf jaar geleden sinds de tragische tramaanslag op het 24 Oktoberplein in 2019. Bij deze gebeurtenis schoot Gökmen T. vier mensen dood en verwondde zes anderen. Vijf jaar later heeft het nog steeds diepe impact op ooggetuigen, nabestaanden, hulpverleners en inwoners van de stad.

Bloemen van Slachtofferhulp Nederland (Afbeelding: Femke Bouwens en Noor Schotel)

De herdenkingsceremonie begon om 10:30 uur, toen een stoet nabestaanden van de slachtoffers, getuigen, hulpverleners en gemeenteraadsleden zich verzamelden op het 24 Oktoberplein. Burgemeester Sharon Dijksma opende de herdenking met een toespraak waarin ze de blijvende impact van de tragedie benadrukte. “De impact van de tramaanslag was en is niet te onderschatten. Utrecht is op die dag haar onschuld kwijt geraakt,” aldus Dijksma. Voormalig burgemeester van Utrecht Jan van Zanen en demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid waren ook aanwezig.

Er werden verhalen van overlevenden van de tramaanslag gedeeld, zoals dat van Eline, die zich op het moment van de aanslag achter in de tram bevond. Tijdens haar vlucht uit de tram verzwikte ze haar enkel, waarna ze kort daarna in haar rug werd geschoten. 18 maart is voor haar en velen anderen een zwarte dag. Jarne was ooggetuige en hielp Eline: “Ik ben weer opgekrabbeld, maar de deuk die door de tramaanslag is opgelopen gaat niet meer weg.”

Een minuut stilte

Precies om 10:43 uur, het tijdstip van de aanslag, werd er een minuut stilte gehouden. In het centrum van Utrecht luidden de klokken van de Domtoren vier keer, één keer voor elk slachtoffer. Als eerbetoon aan de slachtoffers hingen de vlaggen halfstok op verschillende locaties in de stad, waaronder de Domtoren en het stadhuis..

Op het 24 Oktoberplein plaats, de plek van de aanslag, heeft de Gemeente Utrecht een herdenkingsplek gecreëerd. Tijdens de herdenking werden hier bloemen en kransen neergelegd ter nagedachtenis.

Herdenkingsplek 24 Oktoberplein, Utrecht (Afbeelding: Femke Bouwens en Noor Schotel)

Herdenking over vijf jaar

Dit jaar werd er voor de vijfde keer op 18 maart stilgestaan bij de tragische gebeurtenis. Voortaan zullen de officiële herdenkingen van de tramaanslag om de vijf jaar gaan plaatsvinden. “Ondanks dat er geen officiële herdenking is, sta ik hier volgend jaar op 18 maart weer. Omdat het belangrijk is dat we deze dag niet vergeten,” aldus een omwonende.

De volgende herdenking is gepland op 18 maart 2029.

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Uitgelichte afbeelding: Femke Bouwens en Noor Schotel

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...