Amerikaans besluit over TikTok kan voelbaar worden voor Europa en Nederland

De toekomst van TikTok staat op spel in de Verenigde Staten. In het Huis van Afgevaardigde was er een stemming of de app verboden moet worden. TikTok-expert Joey Scheufler meent dat Europa en Nederland de mogelijke veranderingen kunnen gaan voelen. ,,TikTok wordt dan minder leuk.”

Jarenlang wantrouwen Amerikaanse politici het Chinese platform TikTok. In vier jaar tijd is er drie keer geprobeerd om de app te verbieden. Het platform zou gegevens van gebruikers aan de Chinese overheid geven. Nu heeft de Verenigde Staten een wetsvoorstel geïntroduceerd. Een van de voorwaarden van dit voorstel is dat TikTok verkocht moet worden. Er zijn twee mogelijke scenario’s: de app moet binnen zes maanden stoppen of er moet een Amerikaanse eigenaar komen. Mocht het platform worden verkocht, dan heeft Europa hier waarschijnlijk weinig van te vrezen.

Veranderingen op TikTok                                                                

Het wetsvoorstel kan veel betekenen voor Nederlandse en Europese TikTok-gebruikers, geeft Scheufler aan. Meer dan de helft van de video’s die gebruikers zien, komt uit de Verenigde Staten. TikTok zal hierdoor enorm veranderen. Gebruikers zullen veel minder video’s zien op het moment dat het platform wordt verboden. Daarnaast kan de app veel kijkers verliezen, vertelt Scheufler. ,,Wat je vooral gaat merken, is dat je een heleboel trends en muziek gaat missen. Dat komt doordat het meeste aanbod uit de Verenigde Staten komt. TikTok wordt dan minder leuk. Hierdoor zullen mensen minder lang op de app zitten en zal TikTok minder geld gaan verdienen.”

Nederland en Europa                                                       

In Europa moet TikTok zich houden aan de regels van de Europese Commissie: de Digital Services Act (DMA). Deze wetgeving houdt in dat de app aan specifieke voorwaarden moet voldoen. Met name op het gebied van privacy en dataoverdracht. Volgens Scheufler is de DMA aanzienlijk strenger dan de regels in de Verenigde Staten. Er is echter een probleem. ,,De Digital Services Act is zelfregulerend. TikTok mag namelijk zelf aantonen op welke manieren ze welke maatregelen genomen hebben. Hierover ontstaan soms discussies, omdat niet duidelijk wordt gezegd hoe je dat moet doen. De DMA is relatief nieuw, dus het is de vraag wanneer je je wel aan de wet houdt en wanneer niet.”  

Als TikTok zich niet aan de Digital Services Act houdt, zullen er straffen volgen. Dit begint met boetes, gevolgd door hogere boetes en waarschuwingen. Uiteindelijk kan overwogen worden om het platform te verwijderen. Zo mogen rijksambtenaren in Nederland sinds maart 2023 geen TikTok meer hebben op hun werktelefoons. De app zou namelijk beschikken over ‘gevoelige’ informatie die op de telefoons staan.

Zolang de nog Chinese app zich aan de wetgeving van de DMA houdt, zal de Europese Commissie niet reageren op het Amerikaanse wetsvoorstel en gewoon haar eigen beleid voeren. Maar Scheufler geeft aan dat Europa wel altijd kijkt naar de acties van de Verenigde Staten. ,,Op het moment dat iets wordt verboden of aangenomen in de VS, zal de Europese Unie er wel aandacht aan besteden.”

Uitgelichte foto: EPA/Caroline Brehman

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...