Archeologie onder druk: het belang van de Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen zijn misschien wel belangrijker dan ooit: archeologie staat in Nederland onder druk door landbouw, stedelijke ontwikkeling en klimaatverandering. Deze factoren leiden tot erosie, bodemdaling en schade aan archeologische vindplaatsen. Ook is er beperkte financiering en subsidiering voor opgravingen en behoud van vondsten.

De Erfgoedwet probeert deze bedreigingen te beperken door bescherming van archeologisch erfgoed te verplichten bij bijvoorbeeld bouwprojecten. Archeologische organisaties en archeologen in Nederland werken samen om bewustzijn te creëren over het belang van archeologie.

Struikelblokken

In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet, met de naam ‘Hoop, lef en trots’, worden in 25 pagina’s stevige maatregelen aangekondigd door het nieuwe kabinet. Voor de mensen die werkzaam zijn in de wereld van archeologie viel er één maatregel op: ‘’Er worden nieuwe gebieden aangewezen waar grootschalige woningbouw kan plaatsvinden. En het aantal ‘struikelblokken’ moet omlaag: bouwen in het buitengebied of op het eigen erg moet makkelijker worden’’, valt er te lezen in het regeerakkoord.

Met struikelblokken word onder andere archeologie bedoeld. ‘’Het nieuwe regeerakkoord kan gevaarlijk zijn voor ons werkveld. Er word geopperd dat er minder struikelblokken voor woningbouw moeten komen, ook wordt er bezuinigd op wetenschappelijke subsidies’’, aldus Sebastiaan die student archeologie is.

Gemeente Emmen heeft bijvoorbeeld een tijd geleden een terrein goedgekeurd om op te bouwen, waar nooit onderzoek is gedaan. ‘’Over deze plek word er gespeculeerd dat er enorm hoge waarde aan prehistorisch materiaal heeft gelegen. Door corruptie is dit terrein niet onderzocht.’’, aldus Sebastiaan. Door situaties als deze is het van nationaal belang dat archeologie gewaarborgd word en niet onderverdeeld staat aan winst. De Nationale Archeologiedagen helpen bij het creëren van bewustzijn bij de alledaagse mens en om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Stichting Nationale Archeologiedagen

De doelstelling van Stichting Nationale Archeologiedagen is: het bevorderen van de zichtbaarheid en beleefbaarheid van de Nederlandse Archeologie en het versterken van het draagvlak daarvan. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het initiëren, organiseren, ondersteunen en uitvoeren van archeologie gerelateerde activiteiten. ‘’Zoals vele culturele organisaties zijn ook wij afhankelijk van subsidies, al ontvangen we die niet alleen van de staat, en het is nog afwachten hoe dit regeerakkoord uiteindelijk ingevuld gaat worden’’ aldus Peter Rosendaal van Stichting Nationale Archeologiedagen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...