Dakloze Nederlanders beroofd van kiesrecht: ” Het recht op wonen is hun ook al afgepakt” 

Beeld: ANP

Dak- en thuisloze mensen die niet staan ingeschreven op een geldig postadres kunnen geen stempas ontvangen, of op een ander moment ophalen. Dit bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, terwijl deze groep daklozen wel het recht heeft om te stemmen. 

Het huidige beleid van het ministerie stelt dat burgers met een geldig postadres officiële documenten kunnen ontvangen en daardoor dus ook de stempas. Dak- en thuisloze mensen die niet staan ingeschreven op zo’n adres vallen buiten de boot. Dit werpt niet alleen een schaduw over deze historische Tweede Kamerverkiezingen, maar zorgt er ook voor dat een gedeelte van de Nederlandse bevolking wordt achtergesteld. 

Het weigeren van een stempas aan dakloze individuen is niet alleen een schending van het democratisch recht, maar doet ons ook afvragen in hoeverre de verkiezingen inclusief zijn. Meerdere activisten en vakbonden maken zich hard voor deze kwestie. ”Zelf ben ik van mening dat er een manier moet worden gevonden om de mensen zonder adres de mogelijkheid te bieden om te stemmen. Het recht op wonen is hun ook al afgepakt,” meldt Quinta Betz, coördinator van ‘Straatalliantie – het Daklozenkantoor. 

Naar schatting zijn er in 2022 zo’n 26,6 duizend daklozen in Nederland, meldt het CBS. Ongeveer 33 procent hiervan zou geregistreerd staan bij een postadres. Dak-en thuislozen kunnen zich bijvoorbeeld bij een nachtopvang laten inschrijven en worden dan ook geregistreerd bij een geldig postadres. Op die manier kunnen ze wel een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55