Kleine Partijen Uitgelegd: PiratenPartij, LEF en NL Plan

Publicatiedatum:

Het is vandaag verkiezingsdag. Met 29 partijen op de lijst gaat de meeste media-aandacht naar de grote partijen, zoals de VVD en PVV. Er zijn echter ook een aantal kleinere fracties die maar weinig aan bod komen tijdens debatten en interviews. In ‘Kleine Partijen Uitgelegd’ vertellen wij je meer over deze fracties. Vandaag: de PiratenPartij, LEF en NL Plan.

De PiratenPartij:

De Piratenpartij staat dit jaar op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, met als lijstrekker de 31-jarige Mark van Treuren. Deze politieke beweging opereert wereldwijd, namelijk in wel negen landen. Hoewel er variaties kunnen zijn in de stadpunten van de landen, staan de kernthema’s vast.

Het recht om je eigen leven te leiden, zo vrij als mogelijk van de bemoeizucht van anderen. Dat is waar de Piraten voor staan.”

Een van deze kernthema’s is het streven naar een democratisch controleerbare overheid. De Piratenpartij wil dat burgers actiever betrokken zijn in het besluitvormingsproces van de Tweede Kamer. Dit houdt in dat je alle beslissingen en handelingen van de overheid kan volgen. Het doel van de Piratenpartij hiervan is dat er meer openheid en transparantie ontstaat vanuit het kabinet.

Privacy staat hoog in het vaandel bij de Piratenpartij ‘Privacy is het recht voor jou om je eigen leven te leiden, zo vrij mogelijk van de bemoeizucht van anderen en van de staat.’ Volgens de Piratenpartij moeten vertrouwelijke gegevens van burgers veiliger opgeslagen worden.

Als laatste belangrijke kernthema’s ambiëren ze het legaliseren van drugs, de keuze van een vrouw om wel of geen abortus te plegen en het recht om voor euthanasie te kiezen.

LEF:

Dinsdag 21 November heeft LEF olie op het politieke vuur gegooid. De partij voor de jongeren heeft dit gedaan door op ongekende wijze het einddebat van de NOS te onderbreken. “Een actie die we liever niet hadden willen doen, maar wel noodzakelijk was”. LEF geeft aan te weinig gehoord te worden door de media en andere partijen. De partij is in 2020 opgericht door Daniel van Duijn. LEF staat voor gratis onderwijs en het kwijtschelden van alle studieschulden. Verder wil LEF een basisinkomen en een degelijk minimumloon. 

NL Plan:

Nederland Met Een Plan, kortweg NL Plan, is een nieuwe partij op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekker Kok Kuen Chan (53) richtte de partij in 2021 op. Het is een linkse partij die zich richt op diverse thema’s zoals diversiteit, vervoer, huisvesting en duurzaamheid. De partij zet in op grote veranderingen en is daardoor progressief te noemen.

NL Plan pleit voor gratis OV en meer openbaar vervoer in kleine dorpen. De partij vindt dat de auto vaker thuis moet worden gelaten. Investeringen in elektrische auto’s vindt NL Plan niet nodig. Ze zetten in op auto’s die rijden op waterstof. Waterstofbrandcellen zijn immers beter recyclebaar dan accu’s van elektrische auto’s, vindt de partij. Ook Schiphol moet er aan geloven. NL Plan wil het aantal vluchten op de luchthaven fors verminderen.

Op het gebied van landbouw en duurzaamheid is de partij ook duidelijk: geen gedwongen uitkoop van boeren, geen halvering van de veestapel, maar meer innovatieve ideeën op het gebied van veevoer en stalvloeren. Het aantal Natura 2000-gebieden moet daarentegen wel fors omlaag. Zo hoopt de partij het stikstofprobleem tegen te gaan.

Dat mag echter niet ten koste van het bouwen van woningen gaan. Voor 2030 moeten er volgens NL Plan ruim een miljoen woningen gebouwd worden. De partij wil slimmer bouwen, lege kantoorpanden ombouwen tot woningen en investeren in tiny houses, flex- en kangoeroewoningen.

Kleine Partijen Uitgelegd: PiratenPartij, LEF, NL Plan
+ berichten
+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...