De genetische puzzel van anticonceptie

Publicatiedatum:

Borstkanker en baarmoederhalskanker zijn veel voorkomende varianten van kanker in Nederland. We kennen vast allemaal iemand die dit heeft of heeft gehad. Wat veel mensen niet weten is dat jouw keuze voor welke soort anticonceptie je wilt, beperkt kan worden als kanker in jouw familie genetisch bepaald is. Het is namelijk zo dat anticonceptie die hormonen bevatten, de kans op kanker voor jou dan kan verhogen.

Er is weinig bewustzijn over deze thematiek. Meiden beginnen gemiddeld halverwege hun tienerjaren aan anticonceptie. Het is echter van belang dat huisartsen benadrukken wat de potentiële risico’s van hormonale anticonceptie kunnen zijn. Vooral als er een genetische bepaling van borst- of baarmoederhalskanker in de familie zit. Het is voor deze gevallen cruciaal om te weten dat het voorschrijven van hormonale anticonceptie mogelijk de kans op een van deze twee kankers kan vergroten. Een alternatief in dit geval kunnen dan niet-hormonale anticonceptie zijn, zoals een koperspiraal. Het is daarom noodzakelijk dat gezondheidsprofessionals de nodige informatie delen om onverwachte situaties te voorkomen.  

Van patiënten wordt ook verwacht om open en eerlijk te zijn over hun familiegeschiedenis. Vooral over genetische factoren die binnen de familie spelen bij een gesprek over anticonceptie. “De Nederlandse Vereniging van Huisartsen is op dit moment bezig met het ontwikkelingen van richtlijnen om deze genetische informatie op te nemen in het standaardgesprek over anticonceptie.” vertelt Sharon Kartodimedjo klant contact persoon vanuit de GGD Nederland. Het doel is om ervoor te zorgen dat de vrouwen de meest volledige informatie krijgen bij het nemen van anticonceptiemiddelen.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...