Pleinen gesierd met duizende kinderschoenen als stil protest voor Gaza wekt sympathie

Afgelopen weken zijn op diverse pleinen in Nederland duizenden kinderschoenen verspreid. Elk paar staat symbool voor een kinderleven dat verloren is in Gaza als gevolg van het aanhoudende conflict. Deze ‘stille’ protesten zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van de kinderslachtoffers in Gaza.  

Bart Klandermans, Emeritus-hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, benadrukt de kracht van dit soort protesten: “Deze vorm van protest wekt sympathie op bij het publiek, het brengt het probleem op een krachtige wijze onder de aandacht.” Hij legt uit dat door het tonen van de schoenen en het delen van de namen achter de slachtoffers, er ook empathie wordt gewekt bij het publiek. Het probleem wordt tastbaar en mensen kunnen zich er beter mee identificeren. 

De ‘stille’ protesten maken indruk door de realiteit van het conflict voelbaar te maken en langslopend publiek uit te nodigen tot reflectie. Klandermans vertelt dat in vergelijking met luide demonstraties, zoals recentelijk gezien bij de boerenprotesten, deze stille demonstraties een alternatieve benadering bieden. Luide protesten leiden vaak tot verdeeldheid. Op die manier leiden ze af van de boodschap van het protest.  

Aandacht voor de boodschap 

Een van de belangrijkste aspecten van effectief demonstreren is volgens Klandermans dat de boodschap centraal staat. “Het middel wat je kiest om mee te protesteren, mag niet de aandacht afleiden van waar het echt om gaat,” benadrukt hij. “Met deze stille protesten wordt de aandacht gericht op de slachtoffers en de noodzaak om het geweld te stoppen.” 

Het publiek reageert met medeleven op deze stille demonstraties. Mensen stoppen, kijken en luisteren in stilte. Deze reacties getuigen van de effectiviteit van dit soort protesten in het bereiken van empathie en bewustwording bij het publiek. 

Uitgelichte foto: Madelief van Bladel

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...